Gemeente Overbetuwe


Inburgeren een succes in Overbetuwe

---

Gemeente Overbetuwe is succesvol op het gebied van inburgering. Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie die de gemeente zelf gehouden heeft. Het doel voor 2009 was om 50 personen te laten starten met een inburgeringstraject. Inmiddels zijn al 55 personen gestart met het traject. Deze maand gaat nog een Turkse groep van ongeveer 20 personen van start. Hiermee heeft de gemeente haar doelen dus ruimschoots behaald.

Wet inburgering

Sinds 1 januari 2007 is de Wet inburgering (Wi) in werking getreden. Deze wet bepaalt dat een aantal nieuwkomers verplicht moet inburgeren. Ook is er een groep die vrijwillig mag inburgeren. Dit zijn mensen die al lange tijd in Nederland wonen en een verblijfsvergunning hebben. Een aantal van deze mensen spreekt echter slecht Nederlands en neemt daardoor onvoldoende deel aan de Nederlandse samenleving. Over het algemeen zijn dit opvoeders van kinderen.
De gemeente is eerst begonnen om de mensen die verplicht moeten inburgeren op traject te zetten. Sinds dit jaar heeft de gemeente een extra consulent Inburgering in dienst genomen om aan de slag te gaan met de vrijwillig inburgeraars.

Vinden en motiveren

Het is niet makkelijk om de vrijwillig inburgeraars te vinden. Ze zijn vaak niet bekend bij de afdeling Sociale Zaken omdat ze geen uitkering hebben. De consulent Inburgering heeft daarom actief samenwerking gezocht met diverse instanties, zoals maatschappelijke organisaties, allochtone zelforganisaties, consultatiebureaus, huisartsen, scholen en Vluchtelingenwerk. Zij komen vaak wel in contact met deze groep opvoeders. Samen zijn we er dus in geslaagd om meer vrijwillig inburgeraars te bereiken dan de gemeente zich tot doel had gesteld. Wethouder Frank van Rooijen is hier trots op: âDe persoonlijke aanpak heeft weer gewerkt. Neem mensen bij de hand en je kunt ze een heel eind brengen. Vervolgens kunnen ze op eigen kracht verder.â De gemeente zet zich niet alleen in om haar inwoners te laten inburgeren (waarbij de nadruk ligt op de Nederlandse taal en gewoonten). Doel is ook om ze te laten deelnemen in de Nederlandse maatschappij. Dit kan door sociale activering (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk), stages of de voorbereiding op werk.

Opvallend resultaat

Veel andere gemeenten hebben juist moeite om inburgeraars te bereiken en te motiveren deel te nemen aan het traject. Dat Overbetuwe hier wél in slaagt, is ook Den Haag opgevallen. Het Ministerie van SZW heeft de gemeente benaderd om deel te nemen aan een zogenaamde proeftuin. De gemeente gaat, samen met bureau Capabel Taal, aan de slag met een groep hoogopgeleide inburgeraars. Het doel is om deze mensen op een hoger niveau te laten inburgeren. Dit verhoogt uiteindelijk ook hun kansen op werk. De gemeente en Capabel Taal worden hierbij gemonitord door een bureau dat het Ministerie inschakelt. Na een jaar wordt bekeken wat het resultaat is van onze aanpak. Dit wordt vergeleken met andere gemeenten die ook meedoen in de proeftuin. De aanpak die het meest succesvol blijkt, wordt aanbevolen aan andere gemeenten.