Gemeente Overbetuwe


Woonvisie Overbetuwe 2010-2015: Wonen is meer dan alleen Stenen
---

Gemeente Overbetuwe heeft de Woonvisie Overbetuwe 2010-2015 opgesteld. De Woonvisie geeft de gewenste koers aan op het gebied van wonen in Overbetuwe. De visie gaat niet alleen over nieuwbouwplannen, maar besteedt bijvoorbeeld ook aandacht aan de leefbaarheid in bestaande woongebieden. Belangrijk onderdeel is de samenwerking met alle partijen op het gebied van wonen. Zij zijn intensief betrokken geweest bij het tot stand komen van de woonvisie, reacties zijn verwerkt. Burgemeester en wethouders leggen de woonvisie nu ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.

Aanleiding

De gemeente had al een woonvisie voor de periode 2004-2010. De nieuwe Woonvisie is opgesteld voor de periode 2010-2015. Met een âdoorkijkâ naar 2020, want de uitgangspunten uit de Toekomstvisie+ maken onderdeel uit van dit plan.
De woonwensen van mensen veranderen, net als de wettelijke eisen die aan woningen en woningbouw worden gesteld. Daarnaast is er sprake van vergrijzing. De nieuwe woonvisie geeft een antwoord op hoe met deze veranderingen om te gaan. Het geeft richting aan de omvang van het bouwprogramma: hoeveel nieuwe woningen worden er de komende jaren gebouwd en in welk segment. Rijwoning, appartement, tweekapper of vrijstaand. Belangrijke items in de nieuwe woonvisie zijn de samenwerking met de woonpartners en het zo goed mogelijk invullen van de woonbehoefte van de consument.

Woonpartners

De Woonvisie 2010-2015 is opgesteld in samenwerking met de woonpartners: woningcorporaties, huurdervertegenwoordigingen, dorpsraden en wijkplatforms, makelaars, projectontwikkelaars en zorgaanbieders.

Voordelen voor de inwoners

Er is gekeken naar de huidige bewoners. Welke autonome groei kan de komende jaren verwacht worden? Huishoudens worden steeds kleiner. Dat vraagt om de bouw van extra woningen. De visie geeft richting aan de vraag welke soort woningen gebouwd moeten worden en in welke prijsklasse. In de Toekomstvisie+ was al aangegeven in welke kernen de woningbouw zich zou concentreren. Naast nieuwbouw is er meer aandacht voor het onderhoud van bestaande woonbuurten en wijken.

Woonforum

Op het Woonforum van 16 september in âHet Wapen van Valburgâ werd geconcludeerd dat de kwaliteit van het wonen niet alleen een kwestie is van het stapelen van bakstenen. Het is méér: veiligheid, voorzieningen, de kwaliteit van de openbare ruimte, speelgelegenheid, scholen, of een bankje om op uit te rusten voor de oudere. Op het woonforum is afgesproken dat de woonpartners hier meer dan voorheen oog voor hebben, en bereid zijn daaraan te werken.

Reacties verwerkt

U kunt de woonvisie vinden op onder Wonen en Leven > Woonvisie. Daar vindt u ook het verslag van het woonforum, waarin ook is te zien hoe de gemeente de reacties uit het woonforum heeft verwerkt.

Procedure

De Woonvisie 2010-2015 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Na de vaststelling wordt de visie definitief. Het plan is uitvoerig gecommuniceerd met alle belanghebbende partijen. Daardoor is een breed draagvlak ontstaan voor de nieuwe woonvisie. Voor de uitvoering van de woonvisie maken we vervolgafspraken met partijen als woningcorporaties en projectontwikkelaars. Met de vastgestelde Woonvisie kan de wethouder ook afspraken maken met de Stadsregio Arnhem Nijmegen.