Gemeente Overbetuwe


Ideeën voor het Milieubeleidsplan

---

De gemeente Overbetuwe werkt op dit moment aan een nieuw Milieu Beleids Plan (MBP)
Het oude plan liep tot 2009. De gemeente wil gebiedsgericht aan het milieu gaan werken. Uitgangspunt daarbij is per gemeentelijk ruimtelijk plan of project vanuit milieu te kijken naar kansen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld, hoe kunnen we in de nieuwe woonwijk milieudoelen realiseren met duurzame energieopwekking? Dat zou kunnen met zonnecollectoren op daken. Maar ook door de situering van woningen waarbij zoveel mogelijk zonlicht wordt opgevangen op het dak of in de ruimten waar mensen veel verblijven. Dit bespaart veel energie. In het nieuwe beleidsplan besteedt de gemeente ook aandacht aan de leefgebieden van vogels en dieren. En onze woonwijken moeten schoon, veilig en leefbaar zijn. Dit kunnen we bereiken met zorg en aandacht voor de bodem, de lucht, het water. Met regels voor vervoer van gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld, maar ook met de zorg voor voldoende (speel)groen en goede mogelijkheden voor fietsers en openbaar vervoer.

Inwonersavond

Het gemeentebestuur is erg geïnteresseerd in ideeën die inwoners en maatschappelijke groeperingen hebben voor het nieuwe MBP. Op 1 september 2009 is in het Wapen van Valburg een bijeenkomst gehouden met 25 organisaties die allemaal iets te maken hebben met milieu. Het resultaat van deze avond is een top 6 van ideeën/ speerpunten:


1. Behoud van het groene (buiten)gebied

2. Gezamenlijk duurzaam ondernemen en -bouwen
3. Afval/ zwerfvuil

4. Natuurlijke speelplaatsen

5. Geluidsoverlast

6. Cradle To Cradle (o.a. compleet hergebruik van producten/afval)

Verslag

In het verslag van de avond kunt u meer lezen over de ideeën die zijn aangedragen. Het verslag staat op deze webiste onder wonen en leven onder kopje klimaat. De ideeën zie zij aangedragen, worden meegenomen in het MBP.

Ideeën of vragen?

Hebt u milieu-ideeën die u belangrijk vindt en u wilt graag dat de gemeente hier iets mee doet? Dan kunt u deze mailen via de link op de website. Kansrijke ideeën en ideeën die veel burgers belangrijk vinden, krijgen ook een plek in het MBP.
Als u vragen heeft over de gehouden informatieavond of over het MBP, dan kun u kunt u zich richten tot de heer Jaarsma, projectleider MBP. U kunt hem bereiken op nummer (0481) 362 110.