Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg maakt welzijns-afspraken met pluimveesector

Persbericht | 06-10-2009

Vandaag heeft de pluimveesector ingestemd met extra welzijnseisen van minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor vleeskuikens. Daarmee mogen pluimveehouders 42 kg kuiken per vierkante meter houden. Met dit akkoord kan Nederland invulling geven aan de Europese Vleeskuikenrichtlijn die op 30 juni 2010 ingaat.

De Europese Commissie laat individuele lidstaten de mogelijkheid om een bezettingsgraad van 33, 39 of 42 kg kuiken per m2 voor te schrijven. De Nederlandse vleeskuikenbedrijven hebben momenteel een gemiddelde bezettingsgraad van 45 kg per m2. Vanwege deze hoge bezettingsgraad zijn de economische gevolgen van de richtlijn voor de Nederlandse sector relatief groot.

De partijen hebben afgesproken dat vleeskuikenhouders een bezetting van 42 kg per m2 mogen houden, als ze voldoen aan aanvullende nationale welzijnseisen. Deze eisen hebben betrekking op de gezondheid van de poten van vleeskuikens.Met de keuze voor 42 kg per m2 heeft minister Verburg een balans aangebracht tussen economische belangen en verbetering van het welzijn van vleeskuikens.

Voor de vleeskuikenhouders geldt een aantal welzijnseisen dat in de loop van de tijd strenger wordt. De bedrijven mogen vanaf 30 juni 2010 maximaal 42 kg kuiken per m2 houden, maar dan mogen er niet meer dieren sterven dan de Brusselse norm voorschrijft. Een half jaar na het ingaan van de richtlijn, 1 januari 2011, worden de eisen verzwaard: vanaf dat moment moeten pluimveebedrijven monitoren op hakdermatitis, een aandoening aan de hakken van de poten die aangeeft dat het dierenwelzijn in het geding is. Weer een jaar later, op 1 januari 2012, wordt er overgestapt op het monitoren van voetzoolleasies, een aandoening aan de voetzolen van de dieren.

De monitoring en de normering wordt gefaseerd ingevoerd, omdat er nog weinig ervaring opgedaan is met maatregelen tegen deze pootaantastingen. Vleeskuikenhouders die er niet in slagen te voldoen aan de norm voor hakdermatitis en voetzoollaesies, moeten terug naar een bezetting van maximaal 39 kg per m2.

De afspraken zijn vanmiddag ondertekend in een Afsprakenkader Vleeskuikenrichtlijn. De ondertekenende partijen zijn minister Verburg van LNV, het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE), de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP), de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.
Kippen (foto: Marcel van den Bergh)