CDA

Ria Oomen: Uitspraak Europees Hof raakt Nederlandse volkshuisvesting

De Limburgse Woningstichting Sint Servatius mag tegen de wens in van de Nederlandse overheid woningen bouwen in Luik. Dit concludeert CDA-Europarlementariƫr Ria Oomen-Ruijten na lezing van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Volgens haar heeft het vonnis grote gevolgen voor alle woningbouwverenigingen in Nederland.

Sint Servatius kreeg van de Nederlandse regering geen toestemming voor een woningbouwproject in Luik. Daarop stapte de woningbouwvereniging naar de rechter en heeft nu gelijk gekregen.

Ria Oomen-Ruijten: "Ik begrijp de moeite van de Nederlandse overheid om het buitenlandse project goed te keuren. Het gevaar is immers groot dat Nederlands belastinggeld gebruikt gaat worden voor inwoners van in dit geval Luik. Het is dus vanzelfsprekend dat deze middelen aan Nederlandse controle onderhevig moet zijn."

Het Hof is het in principe daarmee eens, maar oordeelde dat zo'n besluit gebaseerd moet zijn op objectieve criteria, die niet-discriminerend zijn en vooraf kenbaar. Nederland gebruikte het criterium dat het geplande project in het belang moet zijn van de volkshuisvesting in Nederland. Dit criterium is echter niet terug te vinden in een bestuursrechtelijke tekst en daarom niet vooraf kenbaar gemaakt aan de woningbouwvereniging.

Ria Oomen-Ruijten: "Het gevolg van de uitspraak van het Hof is dat Nederland zijn regels zo snel mogelijk moet aanpassen. Dit is dus een les voor de Nederlandse overheid. Nederland moet regels vooraf aan Europese wetgeving toetsen om nadien niet met een ongewenste situatie te worden geconfronteerd."

---