Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa verlaagt boetes wegens niet tijdig melden overname

06-10-2009

De boetes die de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) aan Henal N.V. en Schilde Beheer B.V. had opgelegd wegens het niet tijdig melden van de overname van Pacton B.V. zijn na een bezwaarprocedure verlaagd. De oorspronkelijke boetes van EUR 315.000 (Henal) en EUR 92.000 (Schilde) zijn teruggebracht naar EUR 22.500.

Op grond van de Mededingingswet kan een boete voor het niet tijdig melden van een overname sinds 1 oktober 2007 oplopen tot EUR 450.000. Indien de jaaromzet van de betrokken onderneming hoger is dan EUR 4,5 miljoen is de maximale boete 10% van de jaaromzet. Voor die tijd bedroeg de maximale boete EUR 22.500. De door Henal en Schilde Beheer niet gemelde overname werd gerealiseerd op 11 oktober 2007, dus na de wetswijziging. Dit was echter één dag voordat de aanpassing van het boetebeleid van de NMa, vastgelegd in de NMa Boetecode 2007, met de nieuwe maximumboete in werking trad. Om die reden heeft de NMa, op advies van de commissie die de NMa over bezwaarschriften adviseert, de opgelegde boetes nu verlaagd naar de oude maximumboete.

Op grond van de Mededingingswet zijn ondernemingen verplicht een overname (of fusie/joint venture) te melden bij de NMa indien door ten minste twee van de betrokken ondernemingen ieder een omzet in Nederland is behaald van minstens EUR 30 miljoen én alle betrokken partijen tezamen een wereldwijde omzet hebben behaald van minstens EUR 113.450.000. Het is verboden een overname te realiseren voordat het voornemen daartoe aan de NMa is gemeld en door de NMa is getoetst. De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden. Het niet tijdig melden van een overname ondermijnt het toezicht op overnames. Daarom kan de NMa daarvoor een boete opleggen.