ECABO gaat parkeercontroleurs examineren

06/10/2009 12:14

ECABO

De examinering van parkeercontroleurs wordt voortaan verzorgd door kenniscentrum ECABO. Dit is vastgelegd in een overeenkomst met VEXPAN, het landelijk platform voor parkeren in Nederland.

Veel parkeercontroleurs zijn wel thuis in de regels, maar hebben moeite om goed met (fout)parkeerders om te gaan. Dat blijkt uit de ervaringen van VEXPAN, de vereniging van alle in de parkeerbranche betrokken partijen, van gemeenten en exploitanten tot adviesbureaus.

Sociale vaardigheden moeten dus goed getest worden in de examens voor parkeercontroleurs, waar VEXPAN verantwoordelijk voor is. ECABO heeft veel ervaring op dit gebied doordat dit kenniscentrum de examens verzorgt voor een nauw verwant beroep: medewerker Toezicht en Veiligheid. Dat gebeurt in een realistische testomgeving (een oefenstraat) met gespecialiseerde trainingsacteurs die de rol spelen van ordeverstoorders en andere vertegenwoordigers van het publiek.

De VEXPAN-examens werden tot dusver afgenomen door de Politieacademie. Dit gebeurde gewoon op straat. ECABO maakt gebruik van een simulatiestraat, zodat het nu mogelijk is om alle gewenste situaties voor het examen te realiseren. Nu de examens door ECABO verzorgd worden, zijn alle omstandigheden onder controle en zijn alle examen dus betrouwbaar en gelijkwaardig. Alle kandidaten moeten laten zien dat ze de regels kennen én dat ze kunnen omgaan met boze foutparkeerders.

Naast het praktijkexamen verzorgt ECABO ook de schriftelijke toetsing. In overleg met VEXPAN heeft ECABO gezorgd voor een degelijke organisatie rondom het examen. Daarbij hoort bijvoorbeeld een reglement, en een commissie die toeziet op het examenprogramma en eventuele klachten van kandidaten behandelt.

De reacties op de nieuwe taakverdeling zijn positief: opleiders zijn blij dat eenduidige examens nu gegarandeerd zijn.

De overeenkomst is afgesloten voor drie jaar. Op dit moment werft ECABO examinatoren; dat zijn ervaren praktijkmensen die een speciale training krijgen om kandidaten consequent te kunnen beoordelen. Naar verwachting worden eind oktober de eerste examens afgenomen.

Voor ECABO is de overeenkomst een erkenning van de expertise die het kenniscentrum heeft opgebouwd op het gebied van realistische praktijkexamens. Naast de examens voor Toezicht en Veiligheid is ECABO ook nauw betrokken bij de SVPB, het exameninstituut voor alle mbo-beveiligingsopleidingen. Ook voor andere mbo-studies realiseert ECABO proeven van bekwaamheid.





http://www.ecabo.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,