Bonden breken CAO overleg BTU 2009/2010 af

06/10/2009 12:15

Nederlands Uitgeversverbond

5 oktober 2009 - Tijdens de tweede onderhandelingsronde op 5 oktober voor de vernieuwing van de CAO voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf 2009/2010 hebben de bonden aangegeven het CAO overleg met werkgevers af te breken. Reden hiervoor is het feit dat werkgevers geen collectieve verhoging van de salarissen willen afspreken gedurende de looptijd van 1.4.2009 tot 1.4.2010.

Hoewel de betrokken bonden (FNV KIEM, CNV Dienstenbond en De Unie) uitvoerig zijn geïnformeerd over de slechte economische situatie in de uitgeverijsector, hebben zij aangegeven niet in te zien waarom er geen structurele stijging van de lonen kan plaatsvinden. Werkgevers vinden dit heel opmerkelijk, aangezien er sprake is van een terugloop van de werkgelegenheid in de uitgeverijsector met gemiddeld 10% ofwel circa 1500 arbeidsplaatsen minder tot nu toe in 2009. Er vindt op tal van plaatsen binnen uitgeverijen al een flinke versobering plaats van de arbeidsvoorwaardenpakketten. Daarin past volgens werkgevers op dit moment geen CAO loonafspraak. Werkgevers hebben aangegeven om begin 2010 opnieuw met de bonden te bezien of er dan enige ruimte is voor een stijging van de lonen, afhankelijk van de resultaten over 2009 en de economische outlook voor 2010.

Eind mei 2009 hebben werkgevers de bonden in een informeel overleg al laten weten dat de uitgeverijen grote problemen hebben een financieel verantwoorde balans tussen omzet en kosten te behouden. Ter vermijding van deze problemen zijn reorganisaties en kostenreductieplannen bij uitgeverijen aan de orde van de dag. De bonden zijn hiervan zeer goed op de hoogte, gezien de vele Sociale Plannen die zij in verband hiermee moeten afspreken met deze ondernemingen.

Van werk naar werk begeleiden

Werkgevers hebben tijdens het CAO overleg de nadruk gelegd op het belang van de (blijvende) inzetbaarheid van werknemers en de begeleiding van boventallige werknemers. De uitgeverijsector heeft met de grafimediabranche in een gezamenlijk initiatief met betrokken bonden op 1 oktober jongstleden een mobiliteitscentrum (C3) opgericht. Werkgevers verklaarden zich tijdens het CAO overleg bereid om C3 vanuit het Bedrijfstakbureau voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf (BTB) financieel te ondersteunen. Naar het oordeel van werkgevers hechten werknemers thans meer aan het behoud van werkgelegenheid dan aan een stijging van hun salaris.

De bonden zullen de komende periode hun achterban raadplegen over het afbreken van het CAO overleg en werkgevers van het resultaat van deze raadpleging op de hoogte brengen. Een en ander betekent dat de CAO BTU, die op 1 april 2009 was geëindigd, nu ongewijzigd doorloopt met maximaal één jaar tot 1 april 2010. Op deze doorlopende CAO is overigens geen AVV meer toepassing.