Gemeente Roermond

Tarieven Roermond nagenoeg gelijk

Lage belastingdruk in 2010 gaat hand in hand met terughoudend nieuw beleid.

De gemeente Roermond kent provinciaal en ook landelijk gezien een zeer gunstig gemeentelijk belastingklimaat. De onroerend zaakbelasting en precariorechten voor 2010 stijgen amper, met 0,5%. Volgens wethouder Tilman Schreurs wordt de lastendruk zo laag mogelijk gehouden en tegelijk terughoudend omgegaan met nieuw beleid, mede omdat in maart gemeenteraadsverkiezingen zijn.

De totale lastendruk voor de burger van een gemiddelde woning in Roermond stijgt met 3,30 euro. Dat bedrag komt tot stand door een lichte OZB-verhoging van 1,72 euro (van 195,19 naar 196,91 euro). Voor niet-woningen blijven de tarieven overigens gelijk. Het rioolrecht stijgt 5,78 euro, daarentegen gaat de afvalstoffenheffing met 4,20 euro omlaag.

Tariefstijgingen van 0,5 % als inflatiecorrectie gelden de OZB en de precariobelasting evenals de hondenbelasting, marktgelden, haven- en kadegelden, toeristenbelasting, watertoeristenbelasting, en lijkbezorgingsrechten.

Terughoudend beleid verdient aanbeveling nu de vooruitzichten voor het Gemeentefonds voor de komende jaren niet rooskleurig zijn, waarschuwt wethouder Schreurs. Een andere reden daarvoor is dat in 2010 een nieuwe gemeenteraad aantreedt.

Tot de beleidsvoornemens voor het komend jaar behoren de digitale dienstverlening, een gezamenlijk oefenterrein voor Roermond en Echt-Susteren, het Servicepunt detailhandel, nieuwe bovenregionale bedrijventerreinen, OML, glasvezelnetwerk, verbeteren toeristische infrastructuur, ontwikkelen potentieel Maasplassen, regionale woonvisie, herstructurering wijken, natuurontwikkeling, RetailAcademy, dienstverlening UWV en bestrijding jeugdwerkloosheid.

De uitvoering van het Coalitie Uitvoerings Programma (CUP) 2007 2010 gaat in 2010 onverminderd door. De in het CUP opgenomen beleidsalternatieven die in 2010 verder uitgevoerd gaan worden zijn o.a. Veiligheidshuis, drang en dwang, evenementenbeleid, gemeenschapsaccommodatie Herten, parkeervoorziening Stationspark, uitvoering beheerplannen openbare ruimte, Cuypershuis en Cultuureiland ECI. Daarnaast zijn incidenteel voor 2010 middelen beschikbaar gesteld voor Citybranding (Roermond thats all you need).

Al eerder dit jaar werd duidelijk dat Roermond met zuinig en behoudend begroten voor de goede koers gevaren. ,,Niet alles opmaken en voor een buffer zorgen, is de weg die we hebben gevolgd, aldus wethouder Tilman Schreurs.

De Gemeente Roermond heeft becijferd dat het tekort in 2009 beperkt blijft tot bijna anderhalve ton. Gezien de tegenvallers die het Rijk voor het Gemeentefonds heeft aangekondigd en de ontwikkelingen WWB en WMO, bestempelt Schreurs dit als ,,een tevredenstellend resultaat.

Over de programmabegroting 2010 is de gemeenteraad op 12 november aan zet, nadat het college zich daar eerder op 8 september over heeft uitgesproken.

Eerste publicatiedatum: 06-10-2009 Bijgewerkt: 06-10-2009