Universiteit Leiden

Dr.mr. Peter Rodrigues benoemd tot hoogleraar Immigratierecht

Dr.mr. Peter Rodrigues is per 1 september bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid benoemd tot hoogleraar Immigratierecht. Het betreft een deeltijdhoogleraarschap waarnaast Rodrigues zijn functie van hoofd Onderzoek & Documentatie bij de Anne Frank Stichting blijft vervullen.

Dynamiek en gelaagdheid

Om verschillende redenen is immigratierecht voor de Universiteit Leiden een belangrijk rechtsgebied. In het onderwijs illustreert het hoe normatieve opvattingen op juridische wijze worden vormgegeven. Ook komen de dynamiek en de gelaagdheid van het recht in het immigratierecht heel duidelijk tot uiting wat het tot een vruchtbaar onderwerp voor onderzoek maakt. Daarnaast is er het belang voor de praktijk; zo betreft een zeer groot gedeelte van de hogerberoepszaken bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State Vreemdelingenzaken.

Actualiteit
Immigratierecht wordt ook aan andere universiteiten gedoceerd, maar met andere accenten. Kenmerkend voor Leiden zijn onder meer de sterk Europeesrechtelijke en mensenrechtelijke benadering, en het inspelen op de actualiteit door middel van (participatie in) cursussen voor diverse doelgroepen. Dergelijke activiteiten zijn ondergebracht in het Instituut voor Immigratierecht, dat onderdeel uitmaakt van het departement Publiekrecht.

Rechten in Europa
Het vak Immigratierecht kent aan de Universiteit Leiden twee richtingen: het Nederlandse vreemdelingenrecht en het Europese migratierecht. Dit laatste wordt in het Engels gegeven. Richtinggevend in het onderzoek is de bescherming van fundamentele rechten in een integrerend Europa.

Methoden en technieken
Rodrigues (1956) studeerde Rechten in Utrecht hetgeen in 1985 resulteerde in een bul met het judicium `Met genoegen'. Hij schoolde zich in de jaren daarna nog breed bij, onder meer door middel van de cursussen `Methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek' en `Data-analyse en statistiek met behulp van SPSS'.

Raciale factor
Rodrigues richtte zich aanvankelijk op het consumentenrecht. Na zijn afstuderen ging hij als onderzoeker aan het werk bij het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht in Utrecht. In 1988 stapte hij over naar het Instituut voor Consumentenonderzoek (SWOKA), waarvoor hij bij het Molengraaff Instituut onderzoek had gedaan. Een jaar later werd hij er senior onderzoeker. In zijn consumentenonderzoek betrok Rodrigues meer en meer de raciale factor.

Promotie-onderzoek
Rodrigues' volgende functie was juridisch medewerker bij het Landelijke Bureau Racismebestrijding in Utrecht, waar hij hoofd was van de juridische sectie en tevens onderzoeker. In 1993 keerde hij in verband met het promotie-onderzoek dat hij was begonnen, voor één dag in de week terug naar het Molengraaff Instituut, waar hij steeds `Buiten bezwaar' aan verbonden was gebleven. Het onderwerp waarop Rodrigues wilde promoveren was rassendiscriminatie bij consumentenacties.

Anne Frank Stichting
Terwijl hij aan zijn promotie werkte, werd Rodrigues halftijds benoemd als lid van de Commissie Gelijke Behandeling. In 1997 promoveerde hij in Utrecht op het onderzoek Anders niets? Discriminatie naar ras en nationaliteit bij consumententransacties. Kort hierna werd hij halftijds aangesteld als post-doc bij het Nederland Instituut voor Sociaal en Economisch Recht. In 2000 volgt de full time overstap naar de Anne Frank Stichting in Amsterdam waar hij onderzoeker werd. Een jaar later werd Rodrigues bij de stichting hoofd van de afdeling Onderzoek & Documentatie. Aandachtsgebieden zijn onder meer het racisme en extreem rechts, en het Europese non-discriminatierecht.

Comissie Meijers
Rodrigues grootste expertise ligt weliswaar op het gebied van (rassen)discriminatie en en immigratierecht. Tevens is hij lid van de Commissie Meijers, de permanente commissie van deskundigen in internationaal, vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht en van het Legal Advisory Committee of the European Roma Rights Center in Boedapest, Hongarije.

Onderwijs
Ervaring in het universitair onderwijs heeft Rodrigues niet veel, wel heeft hij meer dan honderd gastcolleges, lezingen en voordrachten gegeven aan zeer uiteenlopende doelgroepen.

Publicaties
Rodrigues publicatielijst omvat meer dan 250 titels, waaronder enkele boeken, tientallen onderzoeksrapporten en veel artikelen voor tijdschriften als het Tijdschrift voor Consumentenrecht en het NJCM-bulletin. De laatste jaren schrijft hij vaak voor het Tijdschrift Privacy & Informatie, waarvan hij tien jaar redacteur was. Samen met de Leidse bestuurskundige Jaap van Donselaar stelt hij al acht jaar de tweejaarlijkse Monitor Racisme & Extremisme samen.

(5 oktober 2009/CH)