FloraHolland


Bolbloemenbericht week 40

FLORAHOLLAND (6 oktober 2009) - De verwachting dat we ten opzichte van vorig jaar een slechte week zouden draaien kwam helaas uit. Want er staan nog teveel bloemen en het weer in geheel Europa was te warm. Bij een met 24 miljoen bolbloemen vrijwel dezelfde aanvoer ten opzichte van vorig seizoen leverden we met een totaal gemiddelde van EUR 0,23 een stuiver in. In vergelijking met de voorgaande week bleef de prijs exact stabiel bij een 6 procent lagere aanvoer.

De verwachting is nu gerechtvaardigd dat de prijzen echt gaan stijgen. Het Nederlandse aanbod daalt door de intredende herfst en bij veel producten wordt dat nog niet gecompenseerd door de wel groeiende aanvoer vanuit de import. In de loop van de week zal de eerste inkoop van de lang houdbare producten als Lelie en Chrysanten al voorzichtig merkbaar worden. Traditioneel met name in de oranje en andere herfsttinten. Het heeft alles te maken met de feestdagen Halloween op 31 oktober, Allerheiligen 1 november en Allerzielen op 2 november. Bloemrijke dagen waarop er normaliter veel bloemen worden geconsumeerd door grote aantallen consumenten. Hopelijk ook dit jaar.

Tulpen
De aanvoer verdubbelde bijna tot ruim 2,1 miljoen stuks. Het zijn er ook ruim 20 procent meer dan vorig seizoen en samen met de warme weersomstandigheden is dat de verklaring van de slechte prijsvorming. De EUR 0,14 is weer ruim 2 cent minder dan vorige week en een klein dubbeltje lager dan de vorige seizoenstart.

FloraHolland Rijnsburg ziet de aanvoer van ijstulpen flink op gang komen. Ten opzichte van week 39 was de aanvoer verdubbeld. De aanvoer ligt in Rijnsburg net iets boven het nivo van vorig jaar maar de middenprijs valt 8 cent lager uit. Verschillende soorten worden aanzienlijk minder betaald dan andere.

Ook in Naaldwijk was sprake van een enorme aanvoertoename van tulpen. Dit zorgt voor een al even grote druk op de prijsvorming. Ruim 200.000 stelen kwamen voor de klok en die werden gemiddeld verkocht voor een schamele EUR 0,14. Dit is een groei van 80 procent aan stelen en een omzetontwikkeling die 10 procent lager ligt. Een zorgelijke ontwikkeling omdat de kwaliteit, zeker voor de tijd van het jaar, super te noemen is. Als er al uitschieters waren, dan waren dat `Ad Rem' en `Orange Princess' die met EUR 0,25 het gemiddelde ontstegen.

Lelies
Met uitzondering van de Orientals die een centje beter werden betaald, leverden alle hoofdgroepen een cent in ten opzichte van vorige week. Bij de aanvoerdaling van 23 procent in de Aziaten was dat bij die productgroep een tegenvaller te noemen. De andere productgroepen bleven vrijwel stabiel in aanbod. Dit in tegenstelling tot vorig seizoen. Nu stonden er bijna 15 procent minder Longiflorums, 20 procent minder Aziaten en 4 procent minder Orientals. De aanvoer van LA's lag een kleine 10 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde week. De prijsvorming was vorig jaar al niet best maar kwam nu overal rond de 20 procent lager uit. Met uitzondering van de Longiflorum die met ruim EUR 0.35 een kleine stuiver is verbeterd.

FloraHolland Aalsmeer zag de ontwikkeling in de veilgroep Orientals deze week gelijk aan voorgaande week. De prijzen lagen nagenoeg gelijk met een gemiddelde prijs van EUR 0,53 als hoogste op maandag en vrijdag. Donderdag lag de gemiddelde prijs weer het laagst op nog geen EUR 0,45 per steel. In vergelijking met verleden jaar lag de aanvoer ongeveer gelijk. Deze week werden er relatief zeer veel lichtere lelies aangevoerd tegen lage prijzen. Het was duidelijk dat er via de directe afzet weinig viel te verkopen gezien de aanvoer van een aantal kwekers die normaal bemiddelen. Hierdoor is het erg moeilijk om de prijsvorming te vergelijken met verleden jaar.

Zwaardere roze Orientals werden over het algemeen redelijk goed gewaardeerd met uitzondering van `Merostar'. Die komt over het algemeen wat lengte te kort, evenals veel van de aangevoerde `Siberia'. Extra `Siberia' wist prijzen te realiseren tot boven de Euro en `Casablanca' liep op tot EUR 1,40. `Santander' spande de kroon met prijzen tot boven de EUR 3,00.
De gele cultivars `Yelloween', `Manissa' en `Veronese' zakten in de loop van de week ook weg in prijs.
Longiflorum had deze week in Aalsmeer een aanvoer die ongeveer 8 procent lager lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijs zakte deze week nog wat verder terug naar EUR 0,33. Daarmee is deze aangeland op het niveau van verleden jaar. De veilgroep LA/Aziaat groeide weer behoorlijk in aanvoer in vergelijking met vorig seizoen. Maandag was hierin een uitschieter met bijna 50 procent meer stelen, over de hele week genomen lag de aanvoer 25 procent hoger.
De gemiddelde prijs bleef deze week hangen op hetzelfde lage pijl waar vorige week mee beëindigd werd: rond de twee dubbeltjes. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs een dubbeltje hoger. Ook in deze veilgroep een aantal aanvoerders die normaal bemiddelden. Zij kregen over het algemeen zeer lage prijzen. Vrijdag liet rood, geel en roze enig herstel zien in prijs. De zalm- en oranjetinten hadden het moeilijk.

FloraHolland Naaldwijk zag de kleuren geel en oranje nog steeds onder druk staan bij de Aziaten en LA-hybriden. Rood en roze haalden nog prijzen tussen de EUR 0,40 tot EUR 0,60. Longiflorum blijft het nog steeds goed doen. Mooie lange 1, 2 en 3 pitters werden goed betaald van EUR 0,59 tot EUR 0,75 gemiddeld. De Orientals waren gewild, vooral zware kwaliteit vonden gretig aftrek en behaalden prijzen boven de euro. `Siberia' tot EUR 1,36, `Universe' tot EUR 1,26, `Casa Blanca' tot EUR 1,23, `Willeke Alberti' tot EUR 1,20 en `Robina' tot EUR 1,40.

Bij FloraHolland Rijnsburg konden alleen de Longiflorums de prijs van vorige week vasthouden want de andere hoofdgroepen werden gemiddeld 3 cent minder betaald. Bij de Oriental hybriden werden op vrijdag wat zwaardere bossen aangevoerd, waardoor de prijs vaker boven de Euro uitkwam.
Bij de Aziaten en LA-hybriden was duidelijk merkbaar dat bij het opvoeren van de koopgrootte er snel prijsval ontstond.

Freesia's
De Freesia markt was volledig stabiel aan vorige week. De 3,9 miljoen stuks voor gemiddeld EUR 0,12 bij de enkelen en de 1 miljoen dubbelbloemige cultivars maakten gemiddeld EUR 0,14. Bij vorig jaar vergeleken is dat een groei van 7 procent in de enkelen en een daling van 10 procent bij de dubbele cultivars. De prijzen liggen over de gehele linie 2 cent lager dan toen.

FloraHolland Naaldwijk noteerde een matige prijsvorming bij Freesia. De prijsdaling van vorige week zette zich in week 40 voort waardoor aan het einde van de week de 1.900.000 stelen voor EUR 0,12 verkocht werden. Geen uitschieters in kleur of bloemvorm. Wel een licht herstel in met name de blauwe varianten die vorige week door een pittige aanvoer onder de middenprijs verkocht werden.

Gladiolen
De Gladiolenaanvoer halveerde bijna tot 1,6 miljoen grootbloemigen en nog 300.000 klein-bloemigen. De prijzen deden het er goed op want de EUR 0,17 gemiddeld is mooi en een kleine stuiver beter dan vorig seizoen. Over het gehele jaar bekeken is er sprake van een afname in stuks van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. De prijzen verbeterden met een halve cent tot EUR 0,13 gemiddeld.

FloraHolland Rijnsburg zag het aantal grootbloemige gladiolen licht afnemen terwijl de kleinbloemige aanvoer snel daalt. De kleinbloemigen brachten wederom dubbeltje op. Bij de grootbloemigen zit meer beweging. In totaal lag de middenprijs daar 1 cent hoger op EUR 0,17. `Cantate' en `Essential' werden met EUR 0,28 en EUR 0,26 het best betaald.

Irissen
De Irisaanvoer daalde met een kleine 10 procent ten opzichte van vorige week. De 1,1 miljoen stuks noteerden exact dezelfde ruim 9 cent. Dat is een stuiver minder dan vorig jaar bij 20 procent meer aanbod. Over het gehele jaar bezien zijn er 18 procent minder Irissen aangevoerd waarbij de gemiddelde prijs iets is verbeterd. Die winst is met name in de eerste helft van het jaar gerealiseerd.

Calla
De aanvoer van kleinbloemige Calla's daalde wederom en nu met 10 procent naar 2,3 miljoen stuks. De prijzen stegen met dezelfde 2 centen als waarmee zee en week eerder daalde. Nu dus weer terug op het nivo van EUR 0,29. Over het gehele jaar is nu een aanvoergroei van 12 procent gerealiseerd. Het mag duidelijk zijn dat dat teveel is voor de prijsvorming, want de omzet daalde met bijna 9 procent.

Amaryllis
Het aanbod van Amaryllis bleef stabiel op een kleine 350.000 stuks en de prijzen stegen lekker door naar EUR 0,84. Het contrast met vorig jaar is schril. Er staan nu 20 procent minder stuks en desondanks is de prijs bijna 2 dubbeltjes lager.

FloraHolland Aalsmeer zag deze week een stabilisatie in de aanvoer en de gemiddelde prijs liep op van EUR 0,79 naar EUR 1,04. Daarmee liep het in de loop van de week op naar het nivo van verleden jaar. Zware `Mont Blanc', `Hercules', `Rilona', `Red Velvet', `Liberty' en `Nymph' realiseerden mooie prijzen.