VVD




6-10-2009

Liberalisme als 'groen' idealisme

Op 2 oktober werd tijdens een persconferentie het eerste exemplaar van 'Liberalisme als groen idealisme' overhandigd aan Ed Nijpels (onder meer oud-minister van VROM)

Derk-Jan Haverkamp, adviseur op het gebied van milieu, gaat in het rapport Liberalisme als `groen' idealisme. De noodzaak van een liberaal milieubeleid voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke producten in op de mogelijkheden om vanuit liberale visie milieuvriendelijke productontwikkeling te stimuleren. Daarbij wordt vooral gekeken naar de Nederlandse situatie. Het rapport is daardoor een mooie aanvulling is op het geschrift Liberale duurzaamheid. Milieubeleid internationaal bezien uit 2007, waarin de aandacht vooral uitging naar de internationale aspecten van milieubeheer.

Steeds meer bedrijven besteden aandacht aan hun milieudruk en nemen private initiatieven op dit gebied. Wat betekent dat voor de rol van de overheid? Wat kan de overheid doen? En wat moet ze vooral niet doen? In dit geschrift wordt op deze belangrijke vragen een antwoord gegeven. Het weerlegt de typisch milieuactivistische stellingname dat dwingend overheidsoptreden essentieel is. Het `groene' idealisme dat zich beroept op zogenoemde blauwdrukken biedt onvoldoende ruimte voor noodzakelijke (product-) innovaties. Hoewel liberalen vaak worden verdacht van te weinig aandacht voor het milieu vanwege de centrale rol die zij aan het individu toedichten, ligt daarin juist de kracht van een liberaal milieubeleid. In dit geschrift wordt gepleit voor een centrale positie van het individu in het milieubeleid en heldere milieunormen die op strikte wijze worden gehandhaafd. Verder wordt stilgestaan bij ketengerichte publiek-private samenwerking gericht op kennisontwikkeling en -overdracht.

Dit geschrift biedt een interessante verdieping van politiek-maatschappelijke standpunten op milieugebied voor politici, beleidsmakers en maatschappelijke groeperingen (zoals natuur- en milieuorganisaties). Voorts is dit geschrift interessant voor een ieder die zich wil verdiepen in actuele ontwikkelingen en discussieonderwerpen binnen het Nederlandse milieubeleid.