Provincie Utrecht

Provincie zet Utrecht op de kaart met toeristische toppers

6-10-2009 -

Utrecht op de kaart zetten als een aantrekkelijk gebied voor toeristen. Dat is wat de provincie wil. Om die ambitie te realiseren, stimuleert de provincie toeristische toppers voor een breed publiek met een aanjaagpremie. Het college van Gedeputeerde Staten stelt daarvoor ruim 114.000 euro beschikbaar.

Een Lint vol Lust
In mei 2010 openen vijftien buitenplaatsen tussen Zeist en Doorn de deuren voor de manifestatie "Een Lint vol Lust". Langs de Stichtse Lustwarande aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug staan historische landgoederen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Dat maakt "Een Lint vol Lust"bijzonder. De openstelling wordt gecombineerd met exposities van professionele moderne kunst, lezingen, muziek en workshops. De verwachting is dat het programma circa 8.000 bezoekers trekt uit het gehele land. De provincie draagt ruim 40.000 euro bij aan dit toeristische evenement. De gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug dragen eveneens bij aan deze happening.

Dorestad, Wereldstad
Wie wil weten hoe Dorestad in de Vroege Middeleeuwen uitgroeide tot een handelscentrum met Europese allure kan in juni 2010 terecht in Wijk bij Duurstede. Daar wordt dan het toeristisch evenement "Dorestad, Wereldstad" georganiseerd. Bezoekers kunnen meehelpen bij het bouwen van een historisch schip of Middeleeuwse kleding maken. Verder biedt het programma muziek, toneel en diverse educatieve activiteiten. De provinciale bijdrage is 20.000 euro. Ook de gemeente Wijk bij Duurstede is co-financier van dit project. De organisatie houdt rekening met ongeveer 10.000 bezoekers.

Soest, recreatief veelzijdig
In 2010 staan in Soest vier toeristische evenementen op het programma, waarmee de gemeente de natuur, cultuurhistorie en het militair erfgoed in de omgeving voor het voetlicht wil brengen. Omdat het gaat om beeldbepalende toeristische attracties die in totaal ruim 22.000 bezoekers aantrekken, stimuleert de provincie deze evenementen met een bijdrage van ruim 10.000 euro. Het gaat om een levend museum in en om Museum Oud-Soest, het levend museum Bridge Head (mei 2010), de plaatselijke publiekstrekker Taptoe Soest-Soesterberg en een culinaire/culturele fietstocht.

Utrecht aan Zee
Onder deze naam wordt een serie korte films gemaakt over Utrecht als stad der kunsten. Twaalf kunstenaars worden met de camera gevolgd en vertellen wat Utrecht voor hen betekent. De nieuwe films gaan in 2010 en 2012 in premiere, als onderdeel van de campagne voor de kandidaatstelling van Utrecht als Culturele Hoofdstad van Europa. Van de films die door drsFILM worden gemaakt, verschijnt ook een DVD-versie. De provincie draagt 25.000 euro bij aan deze promotie.

Mijn idee, goed idee

Niet alleen voor het brede publiek ondersteunt de provincie toeristische attracties. Ook initiatieven die gericht zijn op de zakelijke markt, zoals congressen en vergaderingen in en rondom Utrecht, kunnen rekenen op een provinciale stimulans. Een voorbeeld is het project "Mijn idee, goed idee" van de Kamer van Koophandel Rotterdam. Utrechtse ondernemers die van start willen gaan met een eigen bedrijf in de toeristische of receatieve sector worden door adviseurs van de Kamer geholpen met het opstellen van een bedrijfsplan. De provincie subsidieert dit project met een bijdrage van 18.000 euro.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 2583196