Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 6 oktober 2009

Laurens Buijs, Frank Linde en Willem Bouten spreken tijdens Kennis op Zondag

Gepubliceerd op 6 oktober 2009

Tijdens de nieuwe editie van Kennis op Zondag, op zondag 11 oktober, geven dertien vooraanstaande en spraakmakende wetenschappers een lezing, onder wie drie van de UvA: Laurens Buijs, Frank Linde en Willem Bouten. Het thema is `de reis naar het onbekende'. De onderwerpen bestrijken de volle breedte van de wetenschap. Na de lezingen is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen en om na te praten.


Lezing Laurens Buijs

Laurens Buijs, onderzoeker en docent bij de opleidingen Sociologie en Politicologie van de UvA: `Als ze maar van me afblijven.' Motieven van daders van antihomoseksueel geweld

Homoseksuelen zijn met een duidelijke regelmaat slachtoffer van geweld in Amsterdam. De hoofdoorzaak van de afkeer die de daders van antihomoseksueel geweld voelen voor homoseksualiteit, ligt in hun opvattingen en emoties over mannelijkheid en seksualiteit. Er zijn vier aspecten die met name ergernis, afkeuring en walging op blijken te roepen: anale seks, vrouwelijk gedrag, de zichtbaarheid van homoseksualiteit en de angst om door een homo versierd te worden. Opvallend hierbij is dat de jongens homoseksualiteit niet op alle fronten afwijzen. Sterker nog, in veel gevallen geven de daders aan helemaal geen hekel te hebben aan homo's; ze realiseren zich dat homoseksualiteit bij de samenleving hoort. De daders nemen de heersende homotolerante retoriek van de Nederlandse samenleving veelal over, maar schrikken niet terug voor allerlei vormen van geweld als homomannen zich niet aan de door hen gestelde voorwaarden houden.


Lezing Frank Linde

Frank Linde, hoogleraar Experimentele hoge-energiefysica aan de UvA en directeur van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef: CERN's Large Hadron Collider: doet hij het of doet hij het niet?

Onder enorme media aandacht is vorig jaar september bij CERN (Genève) de Large Hadron Collider (LHC) zeer succesvol opgestart. Helaas maakte ruim een week later een fors heliumlek een abrupt einde aan dit succes en de hooggespannen verwachtingen betreffende mini zwarte gaten, Higgsdeeltjes, antimaterie en donkere materie. De vooruitzichten zijn momenteel dat de experimenten eind dit jaar echt zullen beginnen; helaas wel bij een iets lagere energie dan aanvankelijk gepland. Na een korte inleiding over het onderzoeksveld van de elementaire deeltjesfysica legt Linde uit waarom elementaire deeltjesfysici met spanning uitkijken naar het van start gaan van de LHC. Vervolgens maakt hij het publiek deelgenoot van de problemen waarmee de LHC afgelopen jaar te kampen had. De LHC haalde dit jaar ook het nieuws met de première van de verfilming van Dan Browns Angels & Demons. Antimaterie speelt hierin een prominente rol. Afsluitend gaat Linde in op de zin en onzin in deze film.


Lezing Willem Bouten

Willem Bouten, hoogleraar Computational biogeography and physical geography aan de UvA: Vogels met GPS-rugzakje: gedrag minutieus in kaart gebracht

Tot in de achttiende eeuw dacht men dat veel vogels een winterslaap hielden omdat men ze 's winters niet zag. Nog steeds is er betrekkelijk weinig bekend van wat vogels doen zodra ze uit het zicht van de verrekijker zijn. Meeuwen gaan de zee op; trekvogels trekken tijdens de winter naar het zuiden. Maar waar gaan ze precies heen? En wat doen ze daar dan? Hoe reizen ze? Hoe lang en hoe snel vliegen ze? Hoe gaan ze om met (tegen)wind? Mijden ze bepaalde landschappen? Moeten ze onderweg fourageren? Om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden hebben Willem Bouten en zijn collega's een mini-GPS ontwikkeld dat als een rugzakje op een vogel wordt gebonden. Het rugzakje bevat een zonnepaneel, batterijlader en batterij, een GPS-ontvanger en -antenne, een microprocessor en geheugen, een sensor om de vleugelslagfrequentie te meten, en een radio zender en ontvanger. Alles bij elkaar maar 12 gram. Helaas nog te zwaar voor een zwaluw, maar prima te gebruiken op kleine meeuwen, kraaien of scholeksters en alle andere vogels die groter zijn.

Kennis op Zondag is een initiatief van NEMO, KNAW, NWO en de Volkskrant.

Tijd, locatie en deelname

Zondag 11 oktober, 13.00-17.00 uur, Science Center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. De toegang is vrij (vooraf aanmelden is verplicht).

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie en aanmelding.

Verwijzingen

www.kennisopzondag.nl
Bron: UvA Persvoorlichting