Gemeente Tilburg

Persbericht
5 oktober 2009

Tien uitgangspunten voor Wmo in de toekomst

Koersdocument "Zorgzaam en Krachtig" door college vastgesteld

Het college heeft tien uitgangspunten vastgesteld, waarmee zij vorm wil geven aan de uitvoering van de Wmo in de toekomst. "Iedereen moet, zo goed en zo kwaad als dat kan, mee kunnen doen aan de samenleving. Maar hoe realiseer je dat in een tijd waarin de zorgvraag stijgt terwijl het Rijk bezuinigt en gaten laat vallen. Er wordt steeds meer gevraagd van mantelzorgers en vrijwilligers. En het rijksbeleid is erg ingewikkeld vormgegeven. Daarom hebben we tien uitgangspunten vastgesteld", licht wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn) toe.

Het college kiest voor een solide basis voor de meest kwetsbaren. "Als mensen met ziekte of gebreken een beroep doen op ondersteuning, benaderen we die op basis van vertrouwen. Dus snel en eenvoudig hulpmiddelen verstrekken. Nu duren de procedures echt te lang. We werken er hard aan om die de komende jaren een stuk korter te maken", vertelt wethouder Mevis.

Eigen kracht

Het college gaat daarnaast uit van de eigen kracht van mensen. Veel mensen zijn zelfstandig genoeg om hun problemen op te lossen. Sterker, ze leveren ook vaak ondersteuning aan hulpbehoevenden in kennissenkring of familie. Die kracht benutten, bevorderen en waarderen, dat is de uitdaging. De gemeente wil goed zorgen voor mensen die voor anderen zorgen. Zonder dat hulp die nu door professionals wordt gedaan, wordt afgeschoven op vrijwilligers.

Kracht van de stad

Ook wil Tilburg de kracht van de stad benutten. Daarmee worden de talloze goede initiatieven bedoeld op het terrein van welzijn en zorg. Vaak ontstaan ze vanuit of dichtbij de doelgroep van kwetsbare burgers. Professionele organisaties vinden elkaar, zoeken gemeenschappelijke doelen en belangen. "We hebben meer vertrouwen in gezamenlijk optrekken dan in aanbesteden en koud afrekenen. Daarbij geven we ook veel ruimte voor vernieuwende ideeën", aldus Mevis. "Samenwerken boven marktwerking, we kunnen het nu eenmaal niet alleen doen. Daarom gaan we ook op zoek naar commitment voor onze visie. We bespreken die met zoveel mogelijk vertegenwoordigers van instellingen, met burgers, met de raadscommissie en met de Wmo Adviesraad. Uiteindelijk wil ik met alle partners een convenant afsluiten."
---