Beste Fairtrade wijnen van Nederland bekend

06/10/2009 13:00

Stichting Max Havelaar

Op maandag 5 oktober organiseerden Stichting Max Havelaar en wijnportal By The Grape voor het eerst de verkiezing 'Beste Fairtrade wijn van Nederland' in het duurzame Restaurant As te Amsterdam. Onder leiding van bekende wijnschrijver en juryvoorzitter Harold Hamersma werden ruim 60 Fairtrade wijnen met het Max Havelaar keurmerk 'blind geproefd' door bekende wijnschrijvers en inkopers. De Zuid-Afrikaanse wijnen kwamen als winnaars uit de bus in de categorieën rood, wit en rosé.

Rood: twee winnaars

De Zuid-Afrikaanse Pinotage van Fair Trade Original en de Cabernet Sauvignon van Koopmanskloof werden tezamen door de jury verkozen tot beste Fairtrade wijn in de categorie rood. De pinotage is verkrijgbaar bij de Wereldwinkels en de Cabernet Sauvignon wordt binnenkort in Nederland geïntroduceerd door Great Grapes Wine. Rydal Jeftha, wijnproducent bij Koopmanskloof, vertelde tijdens de verkiezing wat Fairtrade voor hem betekent. 'Dankzij Fairtrade kan ik investeren in een betere toekomst voor mijn gezin en ook in de kwaliteit van de wijn', aldus Jeftha.

Wit en Rosé

In de categorieën wit en rosé moesten de Argentijnse en Chileense wijnen het wederom afleggen tegen de Zuid-Afrikaanse. De Fairhills Sauvignon Blanc uit 2009 kwam als onbetwiste winnaar uit de bus in de categorie wit. Deze wijn staat bekend als een frisse en fruitige wijn en is verkrijgbaar bij Albert Heijn. Ook de Chenin Blanc van Koopmanskloof deed het goed bij de jury en eindigde op een mooie tweede plaats. De Balance Rosé uit 2009 werd uitgeroepen tot beste Fairtrade rosé wijn.

Max Havelaar keurmerk

Stichting Max Havelaar, de organisatie achter het keurmerk voor Fairtrade, en wijnportal By The Grape organiseerden de Fairtrade wijnverkiezing met als doel duurzame Fairtrade wijnen onder de aandacht te brengen bij consumenten en de handel. Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat boerencoöperaties in ontwikkelingslanden onder goede handelsvoorwaarden directe toegang tot de Westerse markt krijgen en dat zij voldoen aan strenge milieueisen. Doordat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, kunnen zij zelf investeren in een betere en schonere toekomst. Initiatiefnemer Derrick Neleman van By The Grape is al jaren nauw betrokken bij Fairtrade wijnen en introduceerde in 2005 met Lovian de eerste Fairtrade wijn in de Benelux.





http://www.maxhavelaar.nl/nieuws/fairtrade-wijn