Beursintroducties China zorgen voor opleving IPO-activiteit in Q 3

06/10/2009 13:43

Ernst & Young

Persbericht

Ernst & Young: Chinese beursintroducties zorgen

voor opleving IPO-activiteit in derde kwartaal

ROTTERDAM, 6 OKTOBER 2009 - Een opeenvolging van Chinese IPO's (initial public offerings) ter waarde van miljarden dollars droeg in het derde kwartaal bij aan een opstuwing van de wereldwijde IPO-markt tot een totale waarde van US$ 37,8 miljard, de hoogste waarde sinds het tweede kwartaal 2008 en een stijging van 292% ten opzichte van het tweede kwartaal 2009. Het aantal nieuwe beursnoteringen (149) was het hoogste kwartaaltotaal van dit jaar maar blijft desondanks ruim onder de historische trend.

China domineert terwijl Europa aarzelt

Zeven van de tien grootste IPO's dit kwartaal betroffen Chinese ondernemingen, en met één uitzondering kozen al deze bedrijven voor een notering aan ofwel de beurs van Shanghai ofwel die van Hongkong. De grootste IPO van het kwartaal (en van het jaar tot nu toe) was van China State Construction Engineering Corp., dat in juli in Shanghai US$ 7,3 miljard ophaalde.

Bijna 63% van de totale IPO-waarde in het derde kwartaal was voor de 62 Chinese ondernemingen die in deze periode naar de beurs gingen. Amerikaanse firma's stonden op een tweede plaats met een totale waarde van $ 3,2 miljard, ofwel 8,4% van het mondiaal aangetrokken kapitaal, en vier van de 20 grootste transacties. Indiase bedrijven bereikten een derde plaats met een totale waarde van $ 2,6 miljard, ofwel 7,2% van het mondiaal aangetrokken kapitaal, en drie van de 20 topdeals.

Terwijl China en de rest van Azië floreren, zit Europa nog behoorlijk in het slop. Onder de vooraanstaande markten waren er in deze periode geen IPO's te bespeuren in Duitsland en Italië, slechts één in Frankrijk en één in Spanje, en twee in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland waren er geen beursintroducties. De totale waarde in heel Europa bedroeg US$ 189,2 miljoen, ofwel 0,5% van het mondiale totaal over het derde kwartaal.

René Coenradie partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services en leider van het IPO Competence Center, verklaart: 'Het is een opmerkelijk kwartaal geweest voor de IPO-markt in Azië en dan vooral voor China. Niet alleen is de activiteit gelukkig aan het herstellen, met een reeks belangwekkende beursgangen, maar je kunt ook zien dat terwijl in het begin van dit decennium Indiase en Chinese bedrijven zich meer richtten op noteringen in ontwikkelde markten, er vandaag de dag geen twijfel meer bestaat over het vermogen van Mumbai of Shanghai om IPO's te kunnen opvangen van bijna ongeacht welke omvang.'

Dit heeft z'n weerslag op de cijfers. In 2006 vonden er in Londen 86 beursgangen plaats waarbij in totaal US$ 24,1 miljard werd opgehaald. Tot nu toe zijn er in 2009 nog op geen enkele Londense markt buitenlandse IPO's gedaan. Nasdaq deed het iets beter in het derde kwartaal van 2009 met twee belangrijke buitenlandse noteringen: Shanda Games Ltd uit China en Avago Technologies, dat zijn hoofdvestiging in Singapore heeft.

Machtsverschuiving

Hoewel de IPO-niveaus in het derde kwartaal gelijkstonden in waarde (zij het dan niet in aantal) met vergelijkbare kwartalen in 2005 en 2006, is het opmerkelijk hoe groot het contrast is tussen hoe hard de Europese markten zijn geraakt door de IPO-droogte en hoe de Aziatische markten nu het internationale beeld bepalen. In het derde kwartaal 2005 was meer dan 31% van de totale waarde aan noteringen afkomstig van Europese ondernemingen, 15% van in Azië gevestigde bedrijven en 28% uit de Verenigde Staten.

Coenradie zegt hierover: 'Vijf jaar geleden zagen we de globalisering van de kapitaalmarkten natuurlijk al wel aankomen; bedrijven, beleggers en beurzen waren internationaal actief op zoek naar groeikansen, maar door de recessie en de relatieve snelheid waarmee de Chinese en Indiase economieën zich hebben weten te herstellen is dat proces duidelijk in een stroomversnelling geraakt.'

Toekomstverwachtingen

In het vierde kwartaal kunnen we nog een krachtige periode tegemoetzien voor de IPO-markt in Azië. Europa zal naar verwachting geen snelle opleving te zien geven, en in de VS is de prognose dat er een voorzichtige maar desalniettemin wezenlijke verbetering te bespeuren zal zijn in IPO-sentiment nu de risicobereidheid weer toeneemt. De beursintroductie van Talecris Biotherapeutics in New York, op de laatste dag van het kwartaal, levert een sterke indicatie dat er een verschuiving plaatsvindt in risicobereidheid in de VS voor sectoren zoals de biotechnologie, waar beleggers de laatste tijd wat sceptisch tegenover stonden. Het aantal bedrijven dat hun emissies afblies of hun IPO's uitstelde, dat vorig jaar met 62% was gestegen tot 120, is eveneens gedaald.

Kijken we nog iets verder in de toekomst, dan denken we dat we in 2010 een herstel van activiteiten zullen zien in Europa wanneer private equity-huizen zich gaan richten op een exit uit hun investeringen om waarde te realiseren.

Coenradie stelt ten slotte: 'De situatie op dit moment voelt nog niet echt aan als een totaal en volledig herstel van de internationale IPO-markten. Zolang we nog niet over de hele wereld zien dat de markten goed functioneren, en zeker zolang we nog geen herstel van vertrouwen zien op de voornaamste Europese beurzen, zullen er vraagtekens blijven bestaan over hoe gezond het herstel eigenlijk is en is het een handvol grote Chinese noteringen die de totaalcijfers opstuwen. Het gevoel blijft voorzichtig optimistisch.'