Ministerie van Economische Zaken

Alphen a/d Rijn, Capelle a/d IJssel en Zoetermeer voorop bij terugdringen regeldruk

6 oktober 2009 | nieuwsbericht | Vermindering Regeldruk

De gemeentes Alphen a/d Rijn, Capelle a/d IJssel en Zoetermeer lopen voorop bij het merkbaar terugdringen van regeldruk´. Dat zei staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) toen hij de verantwoordelijk wethouders van die gemeenten dinsdag 6 oktober 2009 een zogenaamd `Bewijs van Goede Dienst' uitreikte. De wethouders kregen het Bewijs voor het merkbaar verbeteren van de dienstverlening aan ondernemers.

In het Bewijs van Goede Dienst kunnen de Gemeenten precies teruglezen hoe ze 'scoren' als het gaat om de dienstverlening richting ondernemers. De drie gemeenten zijn pioniergemeenten geweest bij de ontwikkeling van het Bewijs en het bijbehorende stelsel van normen (Normenkader) waaraan de dienstverlening van gemeenten richting ondernemers minimaal zou moeten voldoen.

´Met het Bewijs laten deze Gemeenten zien dat ze serieus werk maken van het merkbaar verminderen van de regeldruk op gemeentelijk niveau. Ze maken inzichtelijk waar ze het goed doen en waar nog wat te verbeteren valt. Ze verdienen hiervoor een dikke pluim en ik hoop dat veel gemeenten hun voorbeeld volgen en inzichtelijk maken hoe het staat het met het verminderen van de regeldruk´, aldus Heemskerk.

Achtergronden

Het Bewijs van Goede Dienst is één van de acties van Economische Zaken en Financiën om op lokaal niveau het merkbaar verminderen van regeldruk te ondersteunen. In het Bewijs wordt zichtbaar waar gemeenten onder dan wel boven een aantal minimumnormen scoren. Zo worden bijvoorbeeld de klanttevredenheid, de aanvraagtermijnen en de responsesnelheid van de gemeente tegen het licht gehouden evenals het inhoudelijke kennisniveau bij het gemeentelijk apparaat. Op het certificaat dat de wethouders kregen uitgereikt staan de resultaten van de meting en de nodige verbeteracties. Het certificaat draagt bij aan een beter imago van gemeenten bij bedrijven en maakt zichtbaar dat de gemeente serieus werk maakt van een verdere verbetering van de service.

Verwante informatie


* Vermindering Regeldruk