Geen uitspraak in hoger beroep schoffelweigeraar

06/10/2009 14:31

ABVAKABO FNV

De Centrale Raad van Beroep in Arnhem heeft maandag 5 oktober uitspraak gedaan in het hoger beroep van "de schoffelweigeraar". De zaak van Bennie Beck is niet ontvankelijk verklaard wegens "gebrek aan procesbelang". De CRvB heeft geen inhoudelijk oordeel in de zaak gegeven. ABVAKABO FNV en Beck bekijken of zij nu naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stappen.

De Centrale Raad in Arnhem oordeelde dat de zaak van Beck niet ontvankelijk moest worden verklaard, omdat de "schoffelweigeraar" al had gekregen wat hij wilde. In november 2008 oordeelde de rechter dat Beck niet hoefde te schoffelen voor zijn bijstandsuitkering en dat de gemeente Arnhem, zijn uitkering niet had mogen korten.

Het hoger beroep was voornamelijk bedoeld om een principiële uitspraak te krijgen. Beck werd als deelnemer van een re-integratieproject (Work First) van de gemeente Arnhem, verplicht om werk te verrichten zoals schoffelen of tubes inpakken. Volgens de rechter was er in het kader van "Work First" geen sprake van "een normale burgerplicht", maar is er ook geen sprake van dwangarbeid of verplichte arbeid. Wel moet de gemeente maatwerk toepassen en mag men geen, voor iedereen gelijk, standaardpakket aanbieden.

ABVAKABO FNV en Beck waren het niet eens met het oordeel ten aanzien van dwangarbeid. Dat oordeel is in strijd is met artikel 4 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel 13 Europees Sociaal Handvest. De bond en de schoffelweigeraar hoopten op een uitspraak van de Centrale Raad. Nu die er niet is gekomen, beraden zij zich op een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. ABVAKABO FNV en Beck hebben daar een half jaar voor.








ABVAKABO FNV