Universiteit Leiden

Over promotiemoeders en caviapizza's

Het lokaal van de Linkse Kerk in Leiden stroomt op dinsdagavond 29 september langzaamaan vol. De Studentenvereniging voor Ontwikkelingssamenwerking Leiden (SOL) geeft een gevarieerde presentatie over haar studiereis naar Peru van afgelopen zomer. Heeft ontwikkelingssamenwerking zin?

Projecten bestuderen

Negentig leden heeft SOL. De organisatie wordt bevolkt door studenten die geïnteresseerd zijn in ontwikkelingssamenwerking. Ze studeren culturele antropologie/ontwikkelingssociologie, geneeskunde, sociale gezondheidswetenschappen, rechten, psychologie, bestuurskunde of rechten. De Studentenvereniging voor Ontwikkelingssamenwerking doet zelf geen ontwikkelingsprojecten zoals diverse andere studentengroepen. Zij bestudeert projecten kritisch en geeft de bevindingen door aan anderen. Afgelopen zomer waren twintig SOL-studenten twee-en-een-halve week in Peru om daar dertien ontwikkelingsprojecten te bezoeken op de gebieden onderwijs, gezondheid en duurzame economie. Het waren projecten van particulieren en organisaties, lokale en landelijke, wel of niet gesteund vanuit het buitenland.

Op bezoek bij een school van de organisatie CEDNA.

Relatief hoog onderwijsniveau

`Het niveau van het onderwijs in Peru mag dan in westerse ogen niet imposant zijn, het Peruaanse systeem is wel het beste van Zuid-Amerika', vertelt Kim Potter, masterstudent psychologie. `In het contact met een schoolklas merkten we dat de wiskundige kennis van de kinderen groter was dan die van sommigen van ons.' De school die de studenten bezochten is opgezet door de particuliere organisatie CEDNA die overal projecten heeft. Er is een computerlokaal met flat screens, het ziet er goed uit. En de school groeit als kool; er wordt nu ook onderwijs aan oudere kinderen gegeven.

Een promotiemoeder die met behulp van een poster voorlichting geeft over basale hygiëne.

Volwassenen

Er lopen niet alleen projecten om kinderen en jongeren een opleiding te geven, er is ook aandacht voor volwassenen: als die een opleiding krijgen en een beroep leren, kunnen ze inkomen verwerven en hun kinderen een beter leven en een betere opleiding geven. Twee vrouwen die nu een (eenvoudige) baan in een hotel hebben, huilden van vreugde. Vrouwen worden ook ingezet om andere vrouwen voor te lichten op het gebied van basale hygiëne, de zogenoemde `promotiemoeders'. Ook zij worden geholpen om in hun onderhoud te voorzien. Zo is een van de vrouwen een caviafokkerij begonnen; cavia's worden in Peru gegeten. De studenten hebben inmiddels een cavia-pizza genuttigd.

De caviafokkerij van een van de promotiemoeders.

VIH=Vida
Een ander project betrof een combinatie van een kunst- en een gezondheidsproject: Experience; Arts & Human rights van de organisatie IESSDH. Kunst werd ingezet als middel tegen stigmatisering en discriminatie van mensen met HIV/AIDS. Kunstenaars bezochten ziekenhuizen en deelden T-shirts uit aan artsen met daarop de tekst VIH, de Spaanse afkorting voor HIV. Artsen en verplegers werd gevraagd het T-shirt aan te trekken en daarop veranderden de kunstenaars vervolgens met verf het woord VIH in Vida of Vido (leven). De actie richtte zich op gezondheidswerkers om juist hen ervan te doordringen dat mensen met HIV of AIDS allereerst mens zijn. `Als zij daar al niet naar handelen, wie dan wel?', vroegen de kunstenaars zich af. Nadien bleek via een evaluatie dat de artsen en verplegers die een T-shirt hadden aangetrokken, bewuster met de patiënten omgingen.

Draagvlak creëren

De reis was georganiseerd door vier SOL-studenten en werd goed voorbereid door middel van lezingen en workshops. Subsidiegever was Xplore, een programma van het directoraat-generaal van Ontwikkelingssamenwerking dat ten doel heeft draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te creëren. `Was', want met ingang van volgend jaar stopt de subsidie waarschijnlijk wegens bezuiniging. `Andere sponsors zoeken is lastig', zegt Eline von Königslöw, `want er zijn nauwelijks bedrijven die interesse hebben in een projectreis zoals die van SOL. Hoe het verder moet bediscussiëren we nog. De kans dat we nog eens een dergelijke verre reis kunnen maken, lijkt klein.'

Een shirt uit het kunstenaars- annex gezondheidsproject.

Tegenprestatie
De tegenprestatie voor de huidige subsidie is: uitdragen, verder vertellen. Dat doet SOL door presentaties te geven, over hun ervaringen te vertellen op middelbare scholen en door, zoals nu tot 10 oktober in het LAK, een foto- of andere tentoonstelling over een activiteit te organiseren.

Wel of geen ontwikkelingssamenwerking?

Ook bij SOL speelt de discussie of ontwikkelingssamenwerking überhaupt wel zinnig is, en niet, zoals sommige critici menen, zelfs ondermijnend werkt, vooral in Afrika. Peru heeft weer heel andere problemen: het land is een van de grootste cocaproducenten ter wereld. Berekend is dat zelfs 80% van de wereldproductie er vandaan komt. Uit de presentatie komt daarover weinig naar voren, alleen dat coca in Peru alomvertegenwoordigd is: je kunt bijvoorbeeld cocabonbons en cocathee kopen. Die laatste is zelfs goed tegen hoogteziekte.

De organisatoren van de reis: Kim Potter en Eline von Königslöw (bovenste rij ), Myra Bosman en Tridib Das.

Parels
Uit de presentatie over Peru, die aan allerlei aspecten van de samenleving raakte, bleek dat goede gezondheidszorg en goed onderwijs niet systematisch beschikbaar zijn. De projecten zijn vaak parels voor individuen in het grauwe landschap. Vaak worden ze gedragen door mensen die zich op indrukwekkende wijze inzetten voor de medemens, en ja, ze werken. Maar eigenlijk zouden ze niet nodig moeten zijn.

(5 oktober 2009/CH)