Gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn verruimt regeling Starterslening

Met ingang van 1 oktober 2009 heeft de gemeente Hoorn een nieuw budget voor de Starterslening beschikbaar gesteld. Daarnaast is de regeling uitgebreid, zodat hier meer huishoudens gebruik van kunnen maken. De verruiming van de regeling voor de Starterslening maakt onderdeel uit van een integraal stimuleringsplan voor de lokale woningbouwmarkt in Hoorn.
Waarom een starterslening?
Een belangrijke reden voor de gemeente om opnieuw geld beschikbaar te stellen voor de starterslening is dat veel huishoudens die voor de eerste keer een woning willen kopen dat op eigen kracht niet meer kunnen. Dat komt vooral door de enorme ontwikkeling van de koopprijzen in de afgelopen jaren maar ook de economische ontwikkeling speelt een rol.

Wat is een starterslening?
De starterslening is bedoeld om starters op de huizenmarkt de kans te geven een eigen woning te kopen. Door een lening met zeer gunstige voorwaarden gaan de woonlasten omlaag. U komt in aanmerking voor de regeling als u nu nog inwonend bent maar ook als u nu in een huurwoning woont of als u uw huurwoning kunt kopen.

Hoe werkt de regeling?
De gemeente Hoorn geeft een lening van maximaal 20 procent van de koopsom plus bijkomende kosten, met een maximum van 35.000,-. Over dit bedrag betaalt u de eerste 3 jaar geen rente of aflossing. Daarnaast heeft u natuurlijk een gewone hypotheek nodig die u op de normale manier aanvraagt, dus vaak via een hypotheekkantoor of bankinstelling. Na de periode van 3 jaar bekijkt de gemeente Hoorn of u inmiddels de normale rente en aflossing kunt betalen. Als dat niet zo is, dan wordt de rentevrije en aflossingsvrije periode voortgezet.

Wat zijn de voorwaarden?
De voorwaarden voor de starterslening zijn:
* U woont minimaal 1 jaar in de gemeente Hoorn (tenzij u een nieuwbouwkoopwoning in fase 4a van de Bangert en Oosterpolder wilt kopen)

* U bent nog niet eerder eigenaar van een huis geweest
* De koopsom van de woning, plus de bijkomende kosten, mag niet hoger zijn dan 205.000,-

* Het huis is geen zogenaamde goedkope starterswoning
* U maakt nog geen gebruik van een andere regeling voor starters

Hoe vraag ik een starterslening aan?
U kunt een starterslening uitsluitend aanvragen bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis. De openingstijden van het loket zijn: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 15.00 uur, woensdag van 9.00 16.00 uur en donderdagavond van 18.00 20.00 uur.

Wilt u een aanvraag indienen? Neem dan de volgende zaken mee:
* Een inkomensverklaring van de belastingdienst over het vorige belastingjaar

* Een voorlopig koopcontract, waarvan de termijn waarbinnen u de financiering rond moet krijgen nog minstens 4 weken loopt

Als u nog geen voorlopig koopcontract heeft, dan wordt uw aanvraag voorlopig vastgelegd. U heeft dan nog 2 weken de tijd om alsnog een voorlopig koopcontract in te leveren. Alle aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de starterslening, kom dan gerust naar het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis. U kunt ook contact opnemen met Martine Knip, telefoon (0229) 252 417 of mail naar m.knip@hoorn.nl.

U kunt ook kijken op de website www.woneninhoorn.nl. Voor algemene informatie over hoe de starterslening werkt kunt u ook terecht op de internetsite van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten: www.svn.nl
Laatste wijziging van deze pagina: 6 oktober 2009