Gemeente Hoorn

Tijdelijke verhuur eigen koopwoning mogelijk

Hoornse huiseigenaren die hun woning tenminste een half jaar te koop hebben staan mogen vanaf 1 oktober 2009 hun huis op basis van de Leegstandwet tijdelijk te huur aanbieden. Dat besloot de gemeente Hoorn als onderdeel van een breed stimuleringspakket voor de lokale woningbouw. De maatregel is bedoeld om de woningmarkt in beweging te houden.
Door de economische crisis staan veel woningen te koop. Soms staat een woning tijdelijk leeg, doordat de eigenaar al naar een nieuwe woning is verhuisd. Hierdoor heeft de eigenaar dubbele lasten. Dit weerhoudt mensen er ook van om een andere woning te kopen, waardoor de doorstroming op de woningmarkt nog verder stagneert.

Daarom heeft de gemeente besloten om de mogelijkheden voor het tijdelijk verhuren van woningen op basis van de Leegstandwet te verruimen. Dit betekent dat de normale huurbeschermingsregels op grond van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing zijn.

Een nadeel van de regeling is wel dat de fiscale hypotheekrenteaftrek voor de verhuurde woning vervalt en dat na de periode van verhuur deze situatie niet wijzigt. Voor dat laatste heeft staatssecretaris De Jager aangekondigd dat er een tijdelijke aanpassing komt die ingaat op
1 januari 2010.

Voorwaarden

* De woning staat minstens een half jaar te koop
* De woning moet worden verhuurd voor een maximaal redelijke huurprijs op grond van de Uitvoeringswet Huurprijzen Woonruimte
* De eigenaar heeft ook toestemming van de hypotheekverstrekker
* De vergunning geldt voor maximaal 2 jaar

Meer informatie
Voor meer informatie over de regeling kunt u contact opnemen met de heer H. Pijl van de gemeente Hoorn, telefoon 0229 25 24 58 of e-mail: h.pijl@hoorn.nl.
Laatste wijziging van deze pagina: 6 oktober 2009