Kema


Global contact.

Nummer 3-2009

Cover Global Contact 3-2009
Global Contact, het wereldwijde tijdschrift van KEMA, wordt ieder kwartaal onder 13.000 klanten en relaties van KEMA verspreid. Global Contact biedt een breed platform. Het tijdschrift bevat nieuws over KEMA en artikelen waarin inzicht wordt gegeven in de kritische ontwikkelingen en onderwerpen die vandaag de dag in de energiesector en industrie spelen, evenals in diverse projecten waar KEMA en haar klanten momenteel aan werken.

In deze uitgave:

Een man met een plan - Invloedrijk en bij vlagen omstreden - Jeremy Rifkin is een man met visie. In Global Contact deelt hij zijn mening over de derde Industriële Revolutie en de vier pijlers die hiermee gemoeid zijn, en gaat daarnaast in op de toekomstige rol van kennis en nieuwe zakelijke modellen.

Hoe kan de overgang naar een andere vorm van energiegebruik worden gestimuleerd? - Door de overgang naar een andere manier van energiegebruik ontstaan er nieuwe waardeketens in de energiesector. Er verschijnen nieuwe belanghebbenden op het toneel en de traditionele spelers moeten hun rol herzien. Daarnaast moeten er nieuwe kennisgebieden en technologieën worden ontwikkeld en de regelgeving worden aangepast. KEMA bevindt zich in de perfecte positie om hierbij een bemiddelende en stimulerende rol te spelen.

Een veilige overgang naar elektriciteit - De verwachte overgang naar een breed gebruik van elektrische voertuigen (EV) hangt grotendeels af van de beschikbaarheid van veilige en gebruiksvriendelijke oplaadpunten. In Nederland heeft het elektriciteitsbedrijf Eneco het programma NRGSPOTs geïntroduceerd voor het opzetten van een netwerk van oplaadpunten. KEMA is gevraagd dit netwerk te certificeren om zo de gebruiksveiligheid van de apparatuur te waarborgen.

Schitterend hoogspanningslaboratorium - In oktober wordt ons nieuwe hoogspanningslaboratorium officieel geopend. Het laboratorium bestaat uit drie gedeelten voor ultrahoge, hoog- en middenspanning. Dit is een uiterst geavanceerde en zeer flexibele faciliteit waarmee we onze klanten uitstekend van dienst kunnen zijn.

De kracht van elektriciteit en gas - De ontwikkelingen in de elektriciteits- en gassector zijn de stuwende kracht achter het bundelen van deskundigheid op het gebied van consultancy en onderzoek & ontwikkeling. KEMA heeft zijn positie in de gasindustrie dan ook weten te versterken door de overname van het onderdeel Gasunie Engineering & Technology van het Europese gasinfrastructuurbedrijf Gasunie.

Grootschalig gebruik van windenergie - De onstuitbare groei van windparken op land en zee stellen alle Europese belanghebbenden voor nieuwe uitdagingen. Een van de belangrijkste uitdagingen is de aansluiting op het elektriciteitsnet, vooral als de stroom over grote afstanden moet worden overgebracht.

Verbranding van biomassa - Naarmate verschillende landen zich steeds meer richten op het terugbrengen van de CO2-uitstoot, nemen de vraag naar en productie van energie uit steenkool almaar toe. De zoektocht naar een duurzame energietoekomst houdt uiteindelijk in dat de CO2-doelstellingen, energievraag en betaalbare elektriciteitsopwekking in balans gebracht moeten worden.

Stilleggingen brengen verborgen problemen met zich mee - Steeds meer industrieën brengen hun productiepeil terug naar aanleiding van de economische crisis. Het sluiten van fabrieken is echter niet zonder risico. Bij stilstand kan corrosie de fabriek ongemerkt schade toebrengen, een toestand die bij het weer in productie nemen van het machinepark tot allerlei problemen kan leiden.