Vereniging Payroll Ondernemingen

VPO-CAO biedt werkenden gelijke arbeidsvoorwaarden

Nieuwe ontslagregeling biedt zekerheid voor payroll-sector en
-werknemer

De VPO (Vereniging van Payroll Ondernemingen) en vakorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de payroll-sector. De VPO-CAO gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 juli 2009 en heeft betrekking op ongeveer 90.000 payroll-krachten. Een belangrijk resultaat is een speciaal CAO-arrangement om flexibel doorwerken voor gepensioneerden mogelijk te maken. Oudere werknemers kunnen op deze wijze profiteren van een flexibel dienstverband in een periode van vijf jaar. Daarnaast is er een afspraak gemaakt die ervoor zorgt dat de arbeidsvoorwaarden van de payroll-krachten nog beter aansluiten bij die van het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Dat past in de visie van de VPO om naadloos aan te kunnen sluiten bij de arbeidsvoorwaarden van opdrachtgevers.

Belangrijk punt in het huidige economische klimaat is dat de ontslagregeling is aangepast. Zo zijn er vaste ontslagvergoedingen afgesproken bij een ontslagprocedure via de kantonrechter. De aanpassing biedt in deze economische tijden zekerheid voor zowel de werknemer als de werkgever. In de VPO-CAO is een aparte rechtspositieregeling voor de medewerker van 65 jaar en ouder opgenomen. Deze regeling biedt de mogelijkheid om alle 65-plussers gedurende een periode van vijf jaar maximaal vijftien arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, met een minimale duur van vier maanden aan te bieden. Met de nieuwe afspraken faciliteert de VPO opdrachtgevers én ouderen die besluiten om op flexibele basis langer door te blijven werken.
Verder zijn de volgende afspraken vastgelegd:

* De nieuwe VPO-CAO heeft een looptijd van 1,5 jaar, te weten van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2010.

* Totaal mogen er gedurende drie jaar maximaal acht contracten voor bepaalde tijd worden aangeboden.

* Afgesproken is dat payroll-ondernemingen aan de werknemers duidelijk tekst en uitleg geven over de verschillende werkgeverstaken van de payroll-onderneming versus die van de opdrachtgever.

Payrolling is het uitbesteden van administratieve en juridische aspecten van het werkgeverschap. Ook in 2009, ondanks de crisis, groeit de payroll-branche. Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor het gemak van payrolling. Vanwege het steeds belangrijker worden van de economische betekenis van payrollen lanceert de VPO binnenkort een marktmonitor waarmee de actuele omvang van de payroll-markt periodiek in kaart wordt gebracht.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorlichter van de VPO,
de heer drs. R. (Remco) Icke
mobiel: 06 - 22 45 09 22

of met de vice-voorzitter
de heer K. (Karl) van der Wel
mobiel: 06 - 13 13 12 00