Gevolgen crisis voor ingenieursbranche nog steeds beperkt

06/10/2009 14:41

ONRI

De meeste ingenieursbureaus verwachten het jaar nog met winst af te sluiten, maar in sommige deelmarkten zijn de omzetverwachtingen voor komend jaar erg negatief.

Afgelopen maand heeft ONRI, de branchevereniging van advies-, management- en ingenieursbureaus, een enqu(ee)te uitgezet onder haar leden, om te achterhalen wat de gevolgen zijn van de huidige economische crisis voor de branche en wat de ondernemers verwachten voor de nabije toekomst.

Een ruime 80% van de branche verwacht in 2009 winst te maken. Wel verwacht de helft van de bureaus een omzetdaling in 2010 tussen de 1 en de 10% in vergelijking met 2009. Een op drie bureaus verwacht een zelfde omzet in 2010 als in 2009 en een 20% verwacht nog een omzet stijging te kunnen noteren. Vooral kleinere bedrijven (tot 25 werknemers) en bedrijven in de sectoren utiliteit en installatie verwachten zware klappen te krijgen.

Redelijk goed nieuws is er te melden wat betreft de totale werkgelegenheid in de branche.

Alhoewel een kwart verwacht minder vast personeel op 1 januari 2010 te hebben dan een jaar daarvoor, verwacht een zelfde aantal het vast personeel uitgebreid te hebben.

Van verschillende kanten heeft ONRI signalen opgevangen dat door de economische crisis de betalingsmoraal van afnemers uit met name de publieke sector is verslechterd. Een 60% geeft aan een slechtere betalingsmoraal te ervaren. Wat opvalt is dat niet de publieke opdrachtgevers de 'boosdoeners' zijn. De problemen voor de ingenieursbureaus hebben vooral te maken met de betalingen door projectontwikkelaars, aannemers en het bedrijfsleven. De eerste publieke opdrachtgever staat op plaats 4: 38% van de bureaus ervaart dat gemeentes een langere betalingstermijn hanteren.





http://www.onri.nl