Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Theatervoorstelling Kaap Goede Hoop wordt een spektakel

Katendrecht vormt in oktober en november het decor voor een bijzondere toneelvoorstelling. Op zeven locaties in de wijk voeren wijkbewoners dan Kaap Goede Hoop op. Het publiek gaat tijdens de optredens zelfs het water van de Maas op! Regisseur Stefan van Hees van het Rotterdams Wijktheater: "Dit wordt een spektakel."

Kaap Goede Hoop brengt het verleden en de toekomst van deze roemruchte Rotterdamse wijk in beeld. "De verhalen en anekdotes van de wijkbewoners zelf vormen het uitgangspunt van de voorstelling", legt Stefan uit. "80 wijkbewoners zijn bij de productie betrokken, een echte afspiegeling van de wijk. Oude en nieuwe Katendrechters, afkomstig van allerlei culturen doen mee."

Productieleider Hans Verhoef vult aan: "Je merkt dat Kaap Goede Hoop erg leeft onder de bewoners. Ze zien het als een kans om de Kaap eens op een positieve manier in de schijnwerpers te zetten."

Kaap Goede Hoop begint met een gezamenlijke maaltijd in het pand van de Katendrechtse Speeltuin Vereniging in de Tolhuisstraat. Hans: "Voor veel Katendrechters een plek vol herinneringen omdat ze hier als kind kwamen om bijvoorbeeld Sinterklaas te vieren."

Daarna begint de reis over de Kaap en wordt onder andere een bezoek gebracht aan een Antilliaanse familie die nauw betrokken is bij het Zomercarnaval. Verder maken de deelnemers een bijzondere dansvoorstelling mee in de Steinwegkantine aan het Deliplein.

Wat het meest tot de verbeelding spreekt, is een tocht met een amfibiebus. Van Hees: "Het publiek vaart met deze waterbus rond de Kaap, via Maashaven en Rijnhaven."

Moederdraak
Het slot van de voorstelling vindt plaats in de Wereldtuin aan de Tolhuisstraat. Op deze mooie speelplek hebben kinderen de afgelopen maanden van houten pallets een Chinese babydraak gemaakt. "De bedoeling is dat daar voor de voorstelling een nog grotere moederdraak wordt gemaakt. Die maakt onderdeel uit van een voorstelling over de Chinese bewegingsleer Chi Neng Quigong en wordt ondersteund door videoprojecties en Chinese operamuziek", besluit Hans Verhoef enthousiast. Zaterdag 10 oktober is de première van Kaap Goede Hoop.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met het Rotterdams Wijktheater, via (010) 423 01 92.

Regisseur (Stefan) en productieleider (Hans) met de houten draak die opduikt aan het slot van de voorstelling.
(foto Rotterdams Wijktheater)