Gemeente Mook & Middelaar


Renovatie van de wijk âDe Toverdansâ

Deze week start de renovatie van de Toverdans. Allereerst wordt begonnen met het opruimen van de beplanting welke niet meer in het nieuwe plan past. Ook de vijver wordt opgeruimd. Door de verschillende opruimwerkzaamheden ontstaat er ruimte voor herinrichting, voor het vernieuwen of uitbreiden van de diverse parkeerplekken, voor het uitbreiden van de straatverlichting, het vervangen van de trappenpartijen en voor het aanleggen of verbeteren van de achterpaden.

De bewoners van de Toverdans worden via een brief op de hoogte gesteld van het plan en de uitvoering.

Â

Â

Woonwijk âde Toverdansâ is eind 1980 gebouwd. Deze wijk is bijzonder van opzet door haar ligging en de situering van de woningen t.o.v elkaar. Vooral de hoogteverschillen in het terrein geven de wijk een bijzonder karakter. Er staan 142 woningen, waarvan 72 koopwoningen en 70 huurwoningen. Er is redelijk veel openbaar groen aanwezig. In de omgeving is veel landschappelijk groen, waarin gerecreëerd kan worden. Dat maakt dat het er prettig wonen is. In 2007 zijn de twee speelplekken in de wijk voorzien van nieuwe speeltoestellen. In 2008 is de bestrating van de weg door de Toverdans hersteld en is de parkeervoorziening aan de Singel verbeterd. De overige delen van de wijk verkeren nog in de oorspronkelijke staat en moeten gezien hun leeftijd en het intensieve gebruik plaatselijk gerenoveerd te worden.

Â

De bijna dertig jaar intensief bewoonde wijk vertoond zowel technisch, functioneel als ruimtelijk bezien slijtage. Ook zijn er inrichtingscomponenten die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. De belangrijkste aandacht- en verbeterpunten zijn:
* het niet goed meer functioneren van de centraal gelegen vijver;
* te weinig en onvoldoende functionerende parkeerplaatsen;
* de trappenpartijen voldoen niet en/of zijn onveilig;
* de verlichting voldoet niet overal en is aan vervanging toe;
* het openbaar groen is plaatselijk versleten en voldoet niet overal (in relatie met onvoldoende verlichting leidt dit soms tot een onveilig gevoel);

* op diverse plaatsen is er illegale ingebruikname van gemeentegrond;

* de kwaliteit van de inrichting van de wijk voldoet niet aan de verwachtingen van deze tijd.

De problemen en tekortkomingen in de wijk zijn heel divers, maar hebben veel raakvlakken met elkaar. Het gaat om de disciplines groen, verhardingen/infrastructuur, waterhuishouding, verlichting en kavelindeling. Het werkgebied wordt afgekaderd door de doorgaande wegen Singel, Ringbaan en Heumensebaan. Het werk is qua omvang te overzien maar wel breed van opzet.

Â

Omdat ca. 50% van de wijk bestaat uit huurwoningen is woningbouwstichting Destion ook betrokken bij de renovatie. Met name de aanpassing van de openbare ruimte grenzend aan de achtertuinen is een onderdeel van het plan waar Destion in gaat investeren. Bij deze aanpassingen gaat het vooral over vernieuwing van de achterpaden en de erfafscheidingen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de kadastrale grenzen gevolgd worden. Eventuele overschrijdingen moeten gecorrigeerd en weer naar de oorspronkelijke grens teruggebracht worden. Een ander onderdeel van het project is het renoveren van het centrale deel van âde Toverdansâ. Hiermee wordt met name bedoeld het vervangen van de vijver door een wadi (een laagte waar het regenwater in wegzakt), het inrichten van de ontmoetingsplek en het verbeteren van de groene inrichting.

Â

Actualiteiten over de werkzaamheden worden via de gemeentelijke website en de Maasdriehoek bekend gemaakt