Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM - Nieuwsbericht - Minister opent project RU4REAL? - 6 oktober 2009

Nieuwsbericht 6 oktober 2009 Minister opent project RU4REAL? Minister Van der Laan verrichtte maandag met de opening van de website toleranceonline.nl de aftrap voor het project "RU4REAL? Doe relaxed" op het internet. Het project, een initiatief van het Meldpunt Discriminiatie Internet en de Nationale Jeugdraad, wil jonge internetters stimuleren om bij te dragen aan een tolerante virtual society , zonder beledigende of discriminerende opmerkingen.

Met gemiddeld 16 uur per week horen Nederlandse jongeren tot de meest intensieve internetgebruikers in Europa. Vooral zogeheten profielensites waar volop wordt gediscussieerd zijn populair. Het internet kan zo een manier zijn om contacten te leggen en reacties uit te testen, maar discriminerende uitingen kunnen ook aanleiding zijn voor bedreigingen in real life .

Via de website toleranceonline.nl kunnen jongeren websites en de fora die hierop staan, beoordelen op de moeite die ze doen om beledigende of discriminerende uitingen te bestrijden.

Van der Laan hield de jongeren in de aula van het Utrechtse Gerrit Rietveld College voor dat de meeste discriminerende uitlatingen voorkomen op populaire jongerensites, terwijl de meeste klachten over discriminatie en haatzaaien juist door ouderen worden ingediend. De minister vroeg de jongeren na te denken over hun eigen rol bij de aanpak van discriminerende teksten.

Dit is een bericht van: Ministerie van VROM Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Vragen of opmerkingen? mailto:internet@minvrom.nl