Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Versterking stationsgebieden Hoogezand-Sappemeer (persbericht 053, 2009)

Een pakket aan maatregelen ter verbetering van de uitstraling en de veiligheidsbeleving van de vier treinstations in Hoogezand-Sappemeer, dat is waar Hoogezand-Sappemeer aan werkt. De treinstations zijn van grote betekenis voor de bereikbaarheid van Hoogezand-Sappemeer in de regio Groningen-Assen. Daarom hecht de gemeente groot belang aan goede en veilige stations die voorzien in de behoefte van de reiziger. De gemeente neemt deel aan een speciale werkgroep met alle overheden, toezichthouders en vervoersorganisaties die betrokken zijn bij het reizigersvervoer op de lijn Groningen-Nieuweschans.

Prorail is op 5 oktober begonnen met de uitbreiding van de fietsenstalling op het station Hoogezand. Een week later zijn de stations Martenshoek en Kropswolde aan de beurt met uitbreiding van de fietsenstallingen op de stations. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de gemeente Hoogezand-Sappemeer in vervulling.

Â

Â

De stations in Hoogezand-Sappemeer krijgen structureel extra aandacht van de stadswachten. Bij het station Martenshoek is extra verlichting aangebracht in de tunnel onder het spoor, wordt graffiti wekelijks verwijderd indien nodig, is de trap hersteld en hebben de trapleuningen een verfbeurt in frisse kleuren gekregen. Reizigers die het station Hoogezand aandoen zullen merken dat het stationsgebouwtje is opgeknapt en dat er binnenkort een onderneemster een kiosk gaat beginnen, zodat het gebouw weer in gebruik zal zijn. Deze ontwikkelingen zullen de leefbaarheid en de uitstraling naar verwachting een extra impuls geven.

Â

In de afgelopen twee jaar zijn structureel alle incidenten in en om het spoor in de werkgroep aan de orde geweest. Daarnaast is er verbeterd toezicht in de trein gestart, zijn of worden de perrons verhoogd, zijn er diverse nieuwe abriâs en informatie/SOS-zuilen geplaatst en vindt er elke maand een controle plaats op fietswrakken en âweesfietsenâ.

Â

Onderzoek

In oktober start er ook een twee maanden durend vervolgonderzoek naar de veiligheidsbeleving onder reizigers op de spoorlijn Groningen-Nieuweschans. In dezelfde periode van 2007 werd eenzelfde onderzoek gehouden bij wijze van nulmeting. Daardoor wordt het mogelijk te beoordelen alle maatregelen om de veiligheid en leefbaarheid op de stations langs de spoorlijn te vergroten effect hebben gesorteerd. OV-reizigers gaven in 2007 gemiddeld een 8 voor de veiligheid overdag op de stations. In de avonduren waardeerden ze de veiligheid op de stations gemiddeld met een 6,8. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de werkgroep, die in 2006 is opgericht ter verbetering van de sociale veiligheid op stations langs de lijn Groningen-Nieuweschans, het doel gesteld om het gemiddelde van een 8 voor de veiligheid overdag te handhaven. Daarnaast wil de werkgroep de veiligheid 's avonds verbeteren.

Â

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Arriva, de Nederlandse Spoorwegen, het OV-Bureau Groningen-Drenthe, KLPD dienst Spoorwegpolitie, de Regiopolitie Groningen, de provincie Groningen en de gemeenten Reiderland, Winschoten, Scheemda, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer. De gemaakte afspraken tussen de partners zijn vastgelegd in een convenant.