Inspectie voor de Gezondheidszorg


IGZ maakt balans op na afronding verschillende onderzoeken maagverkleiningsoperaties Scheperziekenhuis

Persbericht, 6 oktober 2009

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zet in op een doorhaling uit het BIG-register van een van de chirurgen uit het Scheperziekenhuis in Emmen. De chirurg maakte technische fouten, organiseerde zijn zorg slecht en communiceerde zodanig gebrekkig dat patiënten daar schade van ondervonden. Vijf van zijn patiënten overleden waarbij deze aspecten een rol speelden.

Deze conclusie is mede gebaseerd op het resultaat van het onderzoek van een externe commissie die na overleg met de IGZ door de Raad van Bestuur is aangezocht om onderzoek te doen naar het hoge aantal complicaties en sterfgevallen bij maagverkleiningsoperaties door deze chirurg.

Als de arts zich niet vrijwillig laat uitschrijven uit het BIG-register dan zal de IGZ aan het Medisch Tuchtcollege vragen om deze arts zijn medische bevoegdheid te ontnemen. Het is de zwaarste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen. De IGZ wil deze maatregel omdat de chirurg maagverkleiningen op onverantwoorde manier uitgevoerd heeft en uit het onderzoek blijkt dat niet valt te verwachten dat hij in de toekomst veiliger zal kunnen werken.

Zolang hij niet uit het BIG register is uitgeschreven zal hij wat betreft de inspectie niet mogen werken. De inspectie zal, zodra hij probeert te gaan werken, actie ondernemen dat te beletten. Het werk van de chirurg schoot technisch tekort. Na operaties ontstonden zogenaamde naadlekkages. Door de naadlekkages werden patiënten ernstig ziek en daar nam de chirurg onvoldoende actie op. Het ziekenhuis maakte uiteindelijk melding van zeven sterfgevallen waarvan er vijf gerelateerd konden worden aan het gebrekkige werk van de chirurg.

Het ziekenhuis zelf, zo concludeert de IGZ, is ook tekortgeschoten. Er was geen goede communicatie tussen medische professionals, onvoldoende instructie van medewerkers, onvoldoende dossiervoering en protocollering. De IGZ zal de verbeteringen, die de Raad van Bestuur heeft aangekondigd, nauwgezet volgen.

De IGZ heeft het externe onderzoek dat op 6 oktober 2009 bekend is gemaakt nauwgezet gevolgd en is er actief bij betrokken geweest. De IGZ is van mening dat dit onderzoek onafhankelijk en adequaat is uitgevoerd . De IGZ heeft ook de onderzoeken, die door de Raad van Bestuur, de medische staf en de maatschap chirurgie zijn uitgevoerd bestudeerd. De maatregelen die de Raad van Bestuur van het ziekenhuis inmiddels in nauw overleg met deze partijen heeft genomen in de richting van de chirurg acht de IGZ adequaat. Ook constateert de IGZ dat het ziekenhuis actie heeft ondernomen om de interne tekortkomingen in het ziekenhuis op te lossen. De Raad van Bestuur heeft vanaf het begin alle medewerking gegeven en is toen de problemen bekend werden voortvarend opgetreden.

Voorlopig kan er geen sprake zijn van hervatting van de complexe maagverkleiningsoperaties in het ziekenhuis in Emmen. Pas wanneer aan de voorwaarden die de externe onderzoekscommissie stelt is voldaan, kan aan hervatting gedacht worden.

Bijlagen:
Onderzoek_bariatrische_chir1.pdf
Onderzoek bariatrische chirurgie