Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Werkbezoek Sunoil

Minister Cramer bezocht 5 oktober 2009 het bedrijf Sunoil in kader van werkbezoek Noorden.

---

Beste mensen,

Vandaag leg ik een werkbezoek af aan het Noorden. En het moet gezegd: ik ben tot nu toe erg onder de indruk van de nuchtere no-nonsense aanpak in deze regio. Of het nu gaat om de aanpak van het Nationale Landschap Midden-Humsterland of het realiseren van windenergieparken; allen betrokkenen die ik spreek - bedrijven, bestuurders - hebben diezelfde praktische sturm und drang mentaliteit.

En hier - op bezoek bij het bedrijf Sunoil - zal dat beeld ongetwijfeld bevestigd worden. Dit bedrijf is niet voor niets de eerste biodieselfabriek van Nederland, opgezet door een stel Drentse durfals.

Dames en heren,

En waarom hebben we die mentaliteit van durf en daadkracht zo hard nog?

De aarde heeft al een tijdje koorts en de patiënt wordt er niet beter op. Ook weten we al een tijdje dat onze fossiele brandstoffen eindig zijn. En wordt met de dag duidelijker dat we veel te afhankelijk van andere landen voor onze energiegrondstoffen. We hebben kortom veel, heel veel behoefte aan een betrouwbare, duurzame en efficiënte energievoorziening.

Energiebesparing, duurzame energie en groene innovaties zijn de pijlers die de brug moeten slaan naar een duurzame toekomst!

Een van de innovaties die daarbij grote kansen biedt zijn: biobrandstoffen. De doorbraak van biobrandstoffen kunnen de dominantie van fossiel - olie, kolen en gas - helpen doorbreken.

Natuurlijk moeten we dan waken voor de nadelige effecten op het milieu hebben. Daarom is het juist belangrijk, enkel duurzaam geproduceerde biobrandstoffen te gebruiken. Bijzondere hoop is daarbij op de biobrandstoffen van de zogeheten tweede generatie gevestigd. Hierbij wordt biodiesel of bio-ethanol gemaakt uit materialen die niet in concurrentie staan met voedselgewassen en ook geen grootschalig gebruik maken van landbouwareaal. We denken daarbij aan afval, residuen en ook ligno-cellulose, denk aan hout of gras.

Om die betere generatie een duwtje in de rug te geven is de overheid het subsidieprogramma "innovatieve biobrandstoffen" gestart.

Gedurende de afgelopen 2,5 jaar hebben we bedrijven gesteund die op een duurzame wijze biobrandstoffen produceren en hiervoor in nieuwe productiemethoden geïnvesteerd hebben.

Om in aanmerking te komen moest er met zo weinig mogelijke middelen zo veel mogelijk CO2 reductie gerealiseerd werden.

Vandaag is het tijd om een van die bedrijven in het zonnetje te zetten die hierin geslaagd zijn: Sunoil

U maakt op duurzame manier biodiesel. Sunoil gebruikt enkel frituurvetten en dierlijke vetten die als afvalstof vrijkomen. Sunoil bewijst dat op het gebied van duurzame biobrandstoffen veel kan. Sunoil is nu in staat om jaarlijks 80 miljoen liter biodiesel te produceren. Dat staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van 60.000 dieselauto's per jaar. We kunnen er ook meer dan alle taxi's in Nederland op laten rijden.

De subsidie die aan Sunoil is uitgereikt is dan ook goed besteed. En daarom is mijn aanwezigheid vandaag bijna vanzelfsprekend.

In Europa is er met z'n allen afgesproken dat in de verkeerssector het aandeel hernieuwbare energie in 2020 minstens 10 procent moet bedragen. Een fors deel daarvan zal geleverd moeten worden door de inzet van biobrandstoffen. Wij vinden dat een betere duurzame generatie biobrandstoffen hierbij een belangrijke rol moet spelen. We geven binnen Europa een extra duwtje in de rug door deze brandstoffen in de doelstelling dubbel te wegen. Ik vind dit onderdeel zo belangrijk dat ik eind augustus een concept regeling naar het parlement heb gestuurd, waarméé de dubbeltelling wordt geregeld nog vóór de algehele implementatie van de Europese regelgeving.

Ik hoop dat de regeling al medio oktober gepubliceerd kan worden.

Dan kan deze al voor het jaar 2009 gaan gelden. Waarom is dat nu zo'n stimulans voor de tweede generatie biobrandstoffen? Door de dubbeltelling stijgt de economische waarde, waardoor deproductie rendabeler wordt. Dat is een oeroude economische wet die nog steeds opgaat

Duurzaamheid is bij het halen van de Europese doelstelling, op weg naar 2020, heel belangrijk. Er is namelijk afgesproken dat er enkel duurzaam geproduceerde biobrandstof mag meetellen in het behalen de doelstelling. Ik heb hier hard aan getrokken. Het resultaat is dat de door Nederland geformuleerde duurzaamheidcriteria nu vertaald zijn in de richtlijn hernieuwbare energie.

Over dit grote succes ben ik 'onbescheiden' trots!

Door een zware eis te stellen aan - onder meer de CO2 reductie van biodiesel en bio-ethanol - zullen niet duurzaam geproduceerde brandstoffen van zelf door de mand vallen. En wordt de productie van de tweede generatie alsmaar belangrijker.

In aanloop naar 2020 zal ook de zogenaamde bijmengverplichting in de komende jaren weer worden verhoogd. Nu de duurzaamheid Europees geregeld is kan de overheid hierop consistent beleid voeren. En bedrijven als Sunoil zullen daarvan profiteren.

Dames en heren,

Ik ben blij om te horen dat grote partners als energiegigant NUON ook belangstelling hebben in de biodiesel van Sunoil. Ik heb begrepen dat er onderzoek gaande is naar hoe dit product kan worden bijgestookt voor elektriciteitsopwekking.

De restwarmte die vrijkomt bij het verbranden van biodiesel kan bijvoorbeeld teruggevoerd worden aan het stadswarmtenet. Daarnaast loopt er een proef in het gemeentelijk wagenpark om op biodiesel te rijden. De praktijkervaringen die dat oplevert zijn belangrijk voor een goede marktintroductie van dit duurzame product. Dit is belangrijk omdat we ook graag ervaringen willen hebben bij het gebruik van biodiesel in zogeheten hogere 'blends'.

Ik ga afronden.

Al staat de ontwikkeling van de tweede generatie biobrandstoffen nog aan het begin, ik zie een veelbelovende en mooie toekomst in het verschiet. Ook voor biodiesel en bioethanol. En dus ook voor het bedrijf Sunoil!

Bedrijven en initiatieven als deze zijn belangrijk om te laten zien wat er allemaal kan.

En binnen die bedrijven zijn mensen werkzaam die duurzaam ondernemen in kapitalen schrijven. Die hun nek uitsteken. Met ondernemende pioniers als u wil ik graag samen op weg naar die noodzakelijke duurzame toekomst!

Ik dank u wel.

Minister Jacqueline Cramer
Visie minister
'Dit kabinet streeft naar een duurzame ontwikkeling. Duurzaamheid is dé centrale opgave voor de 21ste eeuw! Door ons energieverbruik te verminderen en duurzame energiebronnen in te zetten, verminderen we de opwarming van de aarde.'

* Lees alles over mijn doelen

Video

* Minister praat met scholieren over milieu op kinderklimaattop


* Uitnodigen minister