Gemeente Harenkarspel


Partners slaan handen ineen voor hennepaanpak

Diverse partijen in Noord-Holland Noord slaan de handen ineen om eigenaren van illegale hennepkwekerijen harder te kunnen aanpakken. Door de samenwerking tussen de partners wordt de informatie-uitwisseling beter. Daardoor kan breder en sneller worden ingegrepen. Zo kunnen woningcorporaties bijvoorbeeld beslissen over uitzetting uit een woning en kan UWV een uitkering korten of stoppen en onterecht verkregen uitkeringen terugvorderen. De Belastingdienst kan alsnog belasting vorderen over niet opgegeven inkomsten uit hennepteelt. Afgetapte stroom en water kan in rekening worden gebracht. Politie en justitie gaan bovendien over tot strafrechtelijk onderzoek.

Op 1 oktober is het hennepconvenant ondertekend door de meeste gemeenten in Noord-Holland Noord. Ook politie, Openbaar Ministerie, zeventien woningcoöperaties, Belastingsdienst, PWN, Liander, Sociale Recherche en UWV plaatsen hun handtekening. Op zich is het in ons land niet nieuw dat instanties samenwerken bij de aanpak van hennepteelt. Echter een convenant op zo'n grote schaal en met zoveel partijen is uniek in Nederland. Het is bijzonder te noemen dat zoveel partijen betrokken zijn en dat ook de gemeenten een belangrijke rol krijgen.

Waar voorheen politie en Openbaar Ministerie vooral betrokken waren, is nu een duidelijkere rol weggelegd voor gemeenten. Zij nemen het voortouw in de samenwerking tussen de partners omdat zij primair verantwoordelijk zijn voor de openbare orde en veiligheid in een stad of dorp. Ook heeft een gemeente de nodige bestuurlijke bevoegdheden zoals onder meer het sluiten van een pand en het verhalen van de kosten van ontmanteling van een kwekerij.

In Noord-Holland Noord vinden jaarlijks ongeveer honderd ruimingen plaats. Ondertekenaars van het convenant hebben de indruk dat dit slechts een topje van de ijsberg is. Hennepkwekerijen leveren onveilige situaties op voor de omgeving. Regelmatig breekt brand uit doordat door het illegaal aftappen van stroom kortsluiting ontstaat. Ook wateroverlast is vaak aan de orde omdat grote hoeveelheden water nodig zijn voor irrigatie. Omdat het water in een zeer warme omgeving wordt gebruikt is er bovendien een groot risico op legionellabesmetting. Niet alleen vanwege de hoge veiligheidsrisicos wordt veel aandacht besteed aan het oprollen van hennepkwekerijen. Achter de hennepteelt gaan vaak vormen van zwaardere criminaliteit schuil. Vrijwel altijd is sprake van belastingontduiking en witwaspraktijken. Meestal worden er kleinere kwekerijen aangetroffen in een woning, maar steeds regelmatiger gaat het om professioneel uitgeruste kwekerijen met duizenden planten, gevestigd in een bedrijfspand.

Het convenant vindt zijn oorsprong in de samenwerking van een dertiental woningcorporaties in Noord-Holland Noord. Zij hebben ieder hun ervaringen met de problematiek die samenhangt met hennepteelt, zoals de verwaarlozing van woningen en het illegaal aftappen van stroom en water. Deze corporaties zijn er binnen enkele jaren in geslaagd op één lijn te komen én te blijven, waar het gaat om de benodigde aanpak. Vervolgens is de aanpak breder getrokken en op een regionaler niveau terecht gekomen.

Door samenwerken kan een hennepteler eerder worden gesignaleerd. In het convenant is ook de bescherming van burgers in kwetsbare posities gewaarborgd.
Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600