Gemeente Roermond

Verbouwing raad- en burgerzaal

De raad- en burgerzaal van het stadhuis in Roermond worden de komende maanden op de schop genomen en compleet gerenoveerd. De ruimtes krijgen, behoudens hun authentieke karakter, een moderne en eigentijdse uitstraling.

Deze maand wordt gestart met strippen van de ruimtes. Eind oktober vindt de aanbesteding plaats en begin november start de daadwerkelijke uitvoering van het project. Streven is om op 9 maart 2010 de laatste raadsvergadering van de huidige raad te houden in de nieuw gerenoveerde raadzaal.

Raadzaal

De raadzaal krijgt een grote facelift en zal echt een zaal voor Roermond worden met als eyecatcher de skyline van Roermond aan beide zijden van het portret van de koningin. Door de gehele aanpak van verlichting worden deze elementen perfect zichtbaar gemaakt, wat voor een buitengewoon mooie entourage zorgt. De opstelling van de nieuwe raadzaal beslaat een waaiervorm. Op televisieschermen worden live beelden zichtbaar gemaakt en kunnen presentaties worden geprojecteerd. Alle werkplekken in de raadzaal worden voorzien van een inklapbaar beeldscherm met drukknoppen en een interruptiemicrofoon. Met behulp van deze tools worden alle vergaderstukken direct bij de raadsleden gepresenteerd op het scherm. Met drukknoppen kan er ook digitaal gestemd worden.

Burgerzaal

De burgerzaal krijgt de functie van lounge en ontvangstruimte. Deze ruimte is, naast een mooie entree voor raad- en commissie vergaderingen, ook voor recepties en gelegenheden te gebruiken. In de burgerzaal worden twee televisieschermen opgehangen, hier kan publiek plaatsnemen en op deze schermen de gehele vergadering volgen. Behoudens zijn karakter zal de burgerzaal klassieke monumentale elementen bevatten en dit zal overlopen in moderne elementen van de raadzaal.

Publieke tribune

De zichtlijnen vanaf de publieke tribune worden verbeterd en de vloer en stoelen worden vernieuwd. Twee televisieschermen moeten ervoor zorgdragen dat het publiek live beelden van de vergadering kan zien. Zo zal iedere spreker altijd zichtbaar zijn op de publieke tribune.

Algemene verbeteringen

Het klimaat in alle ruimten wordt flink aangepakt door volledige vervanging van de klimaatinstallaties. Qua akoestiek wordt er veel gewerkt met geluidsabsorberende panelen waardoor ook de geluidsopname voor uitzendingen sterk verbetert. Daarnaast worden energiebesparende maatregelen toegepast.

Locatie voor commissie- en raadvergaderingen

Vanwege de herinrichting van de raadzaal vinden álle vergaderingen van commissies en raad tot en met februari 2010 plaats in congrescentrum Het Forum aan de Elmpterweg. Eerste publicatiedatum: 06-10-2009 Bijgewerkt: 06-10-2009