Gemeente Enschede

Declaraties B&W jaarlijks verantwoord

Het college van B&W gaat haar declaraties in het vervolg jaarlijks aan de Raad verantwoorden. Dat zegde burgemeester Peter den Oudsten maandag 5 oktober toe in de gemeenteraad. Aanleiding hiervoor was de publiciteit rond vergoeding van door collegeleden (zelf) vooruitbetaalde kosten. Hoewel het college in een eerder stadium al aangaf zich niet te herkennen in de suggestie ze in 2008 voor duizenden euro's teveel zou hebben gedeclareerd, hebben ze de declaraties nog eens tegen het licht gehouden en beoordeeld of de huidige verificatieprocedure van declaraties aanpassing behoeft.

Uit een algemene beoordeling van de hoogte van de declaraties kon worden geconstateerd dat door collegeleden sober wordt gedeclareerd. Enerzijds zijn bepaalde kosten niet gedeclareerd die daarvoor wel in aanmerking kwamen. Anderzijds blijken kosten achteraf ten onrechte te zijn gedeclareerd. Bij de declaraties die achteraf onjuist blijken te zijn gaat om zeer geringe bedragen tot een totaalbedrag van 146,11 euro. De betreffende bedragen zijn teruggestort in de gemeentekas.

Grijs gebied
Hoewel getracht is de beoordelingsruimte over wat wel of niet voor vergoeding in aanmerking komt zo veel mogelijk in te perken, blijft er volgens het college toch een zekere beoordelingsruimte over. Er is dus sprake van een, zij het gering, voor interpretatie vatbaar `grijs gebied'.

Verificatieprocedure
De verificatieprocedure van declaraties en facturen wordt aangescherpt. Gebleken is dat alleen de declaraties van de burgemeester en de gemeentesecretaris worden voorzien van een zogeheten `contrasign'. In de nieuwe procedure moeten ook declaraties van wethouders ondertekend zijn door de gemeentesecretaris of de controller.

Genoemde acties moeten zorgen voor volledige duidelijkheid en transparantie en voorkomen dat in de toekomst een verkeerd beeld kan ontstaan van kosten die door collegeleden bij de gemeente worden gedeclareerd.

Geplaatst: 06 oktober 2009.

6 oktober 2009