BOVAG

Autobedrijf spiegelt zich aan collega-bedrijf

06 oktober 2009

BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven introduceert `Bedrijfsvergelijk', een nieuw stuk gereedschap waarmee een autobedrijf zichzelf kan spiegelen aan collega-bedrijven van vergelijkbare bedrijfsomvang. Bedrijfsvergelijk biedt de ondernemer de mogelijkheid om buiten de muren van het eigen bedrijf te kijken en bewust bezig te zijn met de eigen prestaties. Bedrijfsvergelijk helpt ondernemers ook om in het gesprek met hun bank beter beslagen ten ijs te komen.

Het is hard werken voor de autobedrijven. De schouders moeten eronder in deze tijd. Maar hoe presteer je ten opzichte van je collega-bedrijven? En waar laat je het als bedrijf wellicht liggen? Dat zijn vragen die door het hoofd spelen van elke ondernemer. In andere bedrijfstakken is het gebruikelijk om je als ondernemer aan collega's te spiegelen door je eigen cijfers met die van anderen te vergelijken. Om haar leden ook op dit vlak te helpen, heeft BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven geïnvesteerd in Bedrijfsvergelijk. Het biedt waardevolle inzichten en informatie waarmee BOVAG-leden de eigen bedrijfsvoering kunnen optimaliseren.

Bedrijfsvergelijk helpt ondernemers voorts in cruciale gesprekken met hun bank. En dat is nodig ook. Uit recent BOVAG-onderzoek blijkt dat onafhankelijke autobedrijven hun eigen bank een laag cijfer geven. Gemiddeld scoort de bank slechts een 5,9. Banken laten het vooral liggen op het gebied van kennis van de branche en begrip voor de specifieke situatie van het autobedrijf. Banken hebben dus huiswerk te doen.

Bedrijfsvergelijk is eenvoudig en veilig in gebruik. Bertho Eckhardt, voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven: `We geven uiteraard de garantie dat de individuele bedrijfsgegevens alleen voor het bedrijf ter beschikking staan. Verwerking van de gegevens geschiedt anoniem. Het resultaat van een vergelijking wordt niet teruggeleid naar een specifiek bedrijf. Het gaat om het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven. Daar kun je je als deelnemende ondernemer aan spiegelen. Zo weet je hoe je er voorstaat. Zo kun je van elkaar leren. Ik ben er van overtuigd dat het heel nuttig is om uit je cocon te kruipen en over de schutting te kijken. Het kan niet anders dan dat heel veel leden van ons hier heel veel plezier aan gaan beleven.'
Bedrijven die willen profiteren van Bedrijfsvergelijk moeten vanzelfsprekend eerst hun eigen gegevens invoeren. Dit doen ze door na het afsluiten van een kwartaal de eigen informatie via een vragenlijst op te geven. Het gaat om de informatie over verkoop, werkplaats, onderdelen, overige afdelingen en alle indirecte kosten. Bedrijfsvergelijk is geschikt voor zowel de grotere bedrijven als voor de kleinere bedrijven.