A&F Agrotechnology & Food Innovations


6 okt 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group

Het eten van meer vis lijkt geen effect te hebben op de gezondheid van de dikke darm. Ook is er geen verschil gevonden tussen het eten van zalm of kabeljauw. Er zijn dus ook geen aanvullende aanwijzigingen gevonden dat visconsumptie kan bijdragen aan een lager risico op dikke darmkanker, waarvoor eerder aanwijzingen zijn gevonden. Gerda Pot promoveerde 2 oktober op dit onderzoek bij Wageningen Universiteit, afdeling Humane Voeding.

In dit onderzoek hebben 140 proefpersonen gedurende zes maanden twee extra porties zalm of kabeljauw per week gegeten. Er is bekeken of er veranderingen te zien waren in biopten genomen uit de darm, en deze zijn vergeleken met materiaal van 70 personen die geen extra vis hadden gegeten. In de darm waren geen verschillen te zien in celdeling en celdood tussen de personen die wel en geen extra vis hadden gekregen. Dit kan mogelijk deels verklaard worden door het feit dat deze personen allemaal al viseters waren voordat ze aan de studie begonnen.

Consumptie van vis is niet de enige mogelijke factor ter vermindering van het risico op dikke darmkanker. Zo kan een voeding met matige consumptie van rood vlees en alcohol, een verlaagde hoeveelheid abdominaal lichaamsvet en voldoende lichaamsbeweging bijdragen aan een verlaagd risico op dikke darmkanker. Aangezien visconsumptie het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, blijft het van belang om twee maal per week vis te eten.