Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Onderzoek naar positionering van Burgerzakensysteem-Kern gaat van start


6 oktober 2009

De stuurgroep Modernisering GBA heeft op 15 september 2009 Atos Consulting opdracht gegeven voor het uitvoeren van een openbaar onderzoek naar de positionering van de Burgerzakensysteem-Kern (BZS-K). Het onderzoek maakt deel uit van het programma modernisering GBA (mGBA). De kern vormt samen met aanvullende modules het nieuwe burgerzakensysteem dat gemeenten op termijn zullen gaan gebruiken.

In het burgerzakensysteem worden persoonsgegevens van burgers, zoals naam, adres en huwelijkse staat, door gemeenten bijgehouden. In het huidige GBA-stelsel, dat in 1995 is ingevoerd, heeft elke gemeente een burgerzakensysteem. Met de modernisering GBA wordt het `klassieke' burgerzakensysteem opgesplitst in een kernsysteem (BZS-K) en aanvullende modules. Door deze splitsing en de huidige technische mogelijkheden zijn meerdere inrichtingsvormen denkbaar. De onderzoekers zullen in detail in kaart brengen welke effecten de verschillende alternatieven hebben op de dienstverlening van de overheid aan burgers, op de totale kosten, op de manier van werken voor gemeenten enzovoorts. Hierdoor kan worden bepaald welke inrichtingsvorm voor BZS-K het beste is.

Bij het onderzoek worden alle belanghebbenden via workshops en interviews betrokken. Atos Consulting heeft de opdracht om ten minste drie alternatieven voor de positionering van het BZS-K uit te werken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben in het bestuurlijk akkoord modernisering GBA van 5 maart 2009 afgesproken dit onderzoek te laten uitvoeren. In het bestuurlijk overleg aan het eind van dit jaar zal een besluit worden genomen over de positionering van BZS-K.