Partij van de Arbeid

Van Dam blij met helder signaal Uruzgan

PvdA-kamerlid Martijn van Dam is verheugd over de aangenomen motie waarin het kabinet eraan wordt herinnerd dat de laatste Nederlandse militair uiterlijk 1 december 2010 uit Uruzgan vertrokken moet zijn, en dat er ook geen nieuwe missie in Uruzgan mag komen. 'Een duidelijk signaal', laat Van Dam aan de redactie van PvdA.nl weten.

Van Dam diende vorige week samen met ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind een motie in waarin het kabinet wordt gemaand uit te spreken vast te houden aan het eerder genomen besluit om alle Nederlandse militairen terug te trekken uit de Afghaanse provincie Uruzgan voor december volgend jaar.

Aanleiding voor de motie waren speculaties van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) over een nieuwe missie van Nederland in Uruzgan. Tijdens een spoeddebat over de toekomst van de Nederlandse bijdrage aan de internationale missie in Afghanistan had Van Dam vorige week een heldere boodschap: 'Vanaf 1 augustus 2010 gaat Nederland zich terugtrekken uit Uruzgan, op 1 december is de terugtrekking voltooid. Afspraak is afspraak.'