Rechtbank 's-Hertogenbosch


In hoger beroep vrijspraak van gedwongen prostitutie

âs-Hertogenbosch, 6 oktober 2009 - Het gerechtshof heeft de 33-jarige hoofdverdachte in de zaak rond Mandy Pijnenburg vrijgesproken van gedwongen prostitutie. Wel veroordeelt het hof de man tot 36 maanden gevangenisstraf voor zijn aandeel in een poging tot drugssmokkel uit de Dominicaanse republiek.

De hoofdverdachte had door de rechtbank Breda in 2006 4 jaar opgelegd gekregen, omdat de eerste rechter - naast de poging tot drugssmokkel - gedwongen prostitutie wel bewezen achtte.

Mandy Pijnenburg zit in de Dominicaanse Republiek een straf uit voor drugssmokkel. Na haar aanhouding in juli 2006 verklaarde Mandy dat de verdachte haar hiertoe had gedwongen en dat zij van hem in de prostitutie moest werken.

Het gerechtshof kan niet met zekerheid uitsluiten dat Mandy Pijnenburg vrijwillig in de prostitutie is gaan werken. Het hof baseert zich hierbij op verklaringen van Mandy zelf, haar ouders en een mededader. Dit brengt het hof tot de conclusie dat onvoldoende is vast komen te staan dat Mandy Pijnenburg is gedwongen dan wel bewogen tot het werken in de prostitutie.

Verder veroordeelde het hof twee medeverdachten voor een poging tot drugssmokkel vanuit de Dominicaanse Republiek. Zij kregen voor hun aandeel respectievelijk 32 en 36 maanden gevangenisstraf opgelegd.

De rechtbank in Breda veroordeelde op 21 maart 2008 beide medeverdachten tot respectievelijk 3,5 jaar en 2 jaar cel.

LJ Nummers

BJ9372
BJ9371
BJ9370

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 6 oktober 2009 Naar boven