Gemeente Helmond


Vergunning voor tijdelijke verhuur woning

Voor het tijdelijk verhuren van een (tweede) woning is een vergunning van de gemeente nodig.

Het komt tegenwoordig vaak voor dat een woning tijdelijk moet worden verhuurd omdat de eigenaar geen koper kan vinden en zelf al een andere woning heeft gekocht. Soms is het dan gewenst om de woning tijdelijk te verhuren.

Vergunning verlengen

Tijdelijke verhuur is ook mogelijk als een woning binnen enkele jaren wordt gesloopt en wordt vervangen door een nieuwe. Het college van B&W kan daarvoor een vergunning verlenen. De woningeigenaar moet dan een beroep doen op art 15 en 16 van de Leegstandswet (tijdelijke verhuur woningen). Een vergunning voor tijdelijke verhuur kan worden aangevraagd bij het college van B&W. Een vergunning is twee jaar geldig. Het is mogelijk de vergunning te verlengen met een jaar, tot in totaal maximaal 5 jaar. De leges voor een vergunning bedragen 21,40 per woning.

Aanvraagformulieren

Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de Stadswinkel. Het aanvraagformulier dat gebruikt moet worden is een door het ministerie VROM vastgesteld formulier. Dit formulier is te downloaden op: www.vrom.nl (zoek op leegstandwet onder publicaties) of via www.overheid.nl (zoek op leegstandwet, regeling formulieren leegstandwet).

Aangepaste huurbescherming

Normaal gesproken geniet een huurder wettelijke huurbescherming. Als de verhuurder een vergunning voor tijdelijke verhuur van de gemeente heeft, is die huurbescherming slechts voor een beperkt deel van toepassing.