Gemeente Uithoorn

Extra inzet Aalsmeerbaan voor startende vliegtuigen weer voorbij

6 oktober 2009
Per 3 oktober is Kaagbaan weer in gebruik genomen als hoofdstartbaan. Dit betekent dat de extra inzet van de Aalsmeerbaan opgeschort is. De wethouders Fransen en Verheijen van Aalsmeer en Uithoorn zijn tevreden, "Dankzij of ondanks de bestuurlijke druk, het maakt niet uit, gelukkig is het over!" aldus wethouder Verheijen.

Sinds 24 september 2009 werd de Kaagbaan overdag niet gebruikt voor startend verkeer in zuidelijke richting. In plaats daarvan werd de Aalsmeerbaan ingezet. Dit heeft geleid tot veel extra hinder in met name de gemeenten Aalsmeer, Uithoorn en Amstelveen. De reden van het stilleggen van de Kaagbaan was dat op twee plaatsen een overschrijding van de maximale jaarlijkse geluidsbelasting dreigde. Deze dreiging lijkt nu afgewend te zijn.

Volgens Schiphol Group is door het ontzien van de Kaagbaan het risico van overschrijding van de handhavingspunten teruggebracht. Daardoor worden nu weer de preferente baancombinaties gebruikt, waarbij het uitgangspunt is dat de dichtbevolkte gebieden worden ontzien. Bij uitzonderlijke windcondities kunnen de Aalsmeerbaan of de Buitenveldertbaan alsnog worden ingezet voor startend vliegverkeer.

Via bestuurlijke druk bij de diverse partijen hebben de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn zich meteen ingezet voor het onmiddellijk terugdraaien van het buiten gebruik stellen van de Kaabaan. Mede op het verzoek van beide gemeenten heeft onder andere de heer Alders, voorzitter van de `Tafel van Alders' gepleit voor het snel beëindigen van de maatregel. Ronald Fransen en Jeroen Verheijen, de verantwoordelijke wethouders van respectievelijk Aalsmeer en Uithoorn, zijn dan ook blij met de heropening van de Kaagbaan.

Nog deze week komen omgeving en sector in een extra bijeenkomst van de CROS (Commissie Regionaal Overleg Schiphol) bij elkaar. Schiphol Group zal een toelichting geven over de genomen maatregel en de actuele situatie . Insteek van de wethouders is het maken van harde afspraken om herhaling te voorkomen,
^