Nationaal Muziekinstrumenten Fonds wint Transparant Prijs 2009

06/10/2009 17:38

PricewaterhouseCoopers B.V.

Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan: "crisis mist impact op goede doelen niet"

Den Haag, 6 oktober 2009 - Vandaag heeft Alexander Rinnooy Kan in De Nieuwe Kerk in Den Haag De Transparant Prijs 2009 uitgereikt. De overall prijswinnaar van deze zesde editie is Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). NMF zet zich in voor de ontwikkeling van muzikaal talent door het uitlenen van instrumenten aan jonge musici en topsolisten. De Transparant Prijs wordt georganiseerd door PricewaterhouseCoopers in samenwerking met Stichting Civil Society en is bestemd voor de Nederlandse charitatieve instelling die het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag presenteert.

De Transparant Prijs kent winnaars in vier categorieën en een overall prijswinnaar. De winnaars zijn:


- De Turing Foundation in de categorie vermogensfondsen;


- Stichting Weeshuis Sri Lanka in de categorie klein;


- Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in de categorieën middelgroot en overall; en


- Artsen zonder Grenzen in de categorie groot.

Alle winnaars ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro en een beeldje. De opzet van De Transparant Prijs biedt goede doelen een kapstok voor een kwalitatief goed en transparant jaarverslag waardoor donateurs en vrijwilligers beter inzicht krijgen in de resultaten van bestedingen.

Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan wees erop dat de crisis zijn impact niet mist op de goede doelen sector. "Er wordt meer gevraagd van uw ondernemerschap, uw creativiteit om verbindingen te leggen en nog beter te laten zien dat u het vertrouwen van de maatschappij waard bent." Volgens de juryvoorzitter moeten goede doelen in deze tijd aan hun donateurs en andere belanghebbenden nog beter uitleggen wat hun toegevoegde waarde is. "Het begrip transparantie is geen theoretisch kader, maar moet handen en voeten worden gegeven."

Uit de 200 inzendingen, een record, was het jaarverslag van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds het meest transparant. Alexander Rinnooy Kan over het winnende verslag: "In het jaarverslag is de beleving en passie voor muziek voelbaar. De overall winnaar excelleert in het tonen van karakter en de gedrevenheid van de organisatie, de mensen die er werken en het doel waar geld aan besteed wordt. De lezer wordt meegenomen en ervaart welke impact deze organisatie maakt."

Het stemde de jury positief dat de kwaliteit van de verslaggeving de afgelopen jaren stevig is verbeterd. De jury heeft dit jaar met name op de leesbaarheid van verslagen gelet. Hierbij speelt ook creativiteit een belangrijke rol. Vooral de verslagen van Child at Venture en Fonds 1818 vielen met hun creativiteit positief op, waarbij de laatste een journalist opdracht gaf om ongecensureerd een portret te maken van het fonds, en zich daarmee kwetsbaar en transparant opstelt. Wel hebben goede doelen volgens de jury moeit om hun toegevoegde waarde zichtbaar te maken in het jaarverslag. Veel goede doelen organisaties nemen de eigen waarde als gegeven. Daarnaast is transparantie van kostentoerekening in de jaarverslagen nog vaak te summier. Meer informatie treft u aan op www.transparantprijs.nl.





http://www.transparantprijs.nl