Gemeente Geldermalsen

Meedoen in Geldermalsen
Digitale nieuwsbrief over Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nummer 15, 3e kwartaal 2009

---
In dit nummer veel informatie over de wetswijziging Wmo:
· De belangrijkste wijzigingen

· Doel van de wetswijziging

· Gevolgen op korte en lange termijn

· Veel werk voor gemeente

· In de Regio Rivierenland
Wetswijziging Wmo
Op 1 januari 2010 wijzigt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De belangrijkste wijzigingen zijn

1. Aanpassing van de keuzemogelijkheid tussen voorziening in natura en het persoongebonden budget (Pgb). Alfahulp als voorziening in natura is niet meer mogelijk. Met een Pgb kan de klant wel een alfahulp inhuren.

2. De gemeente moet de burger goed, duidelijk en begrijpelijk uitleggen wat de gevolgen zijn van de keuze voor zorg in natura of Pgb (inclusief alfahulp).
3. Moet er bij aanbieders personeel verdwijnen? Dan moet met andere aanbieders worden overlegd om het personeel over te nemen.
Het doel van de wetswijziging

1. De positie van de (kwetsbare) burger in de Wmo te versterken
2. `Rust' in de arbeidsmarkt brengen voor mensen die in de zorg willen werken (alfahulpen en werknemers bij thuiszorginstellingen).
De gevolgen op korte en lange termijn
Voor onze inwoners en Wmo cliënten heeft de verandering op iets langere termijn een positief effect. Zij worden beter tegen arbeidsmarktveranderingen en (juridisch onbedoelde) consequenties beschermd
Op korte termijn is het gevolg minder positief. Een deel van de cliënten krijgt een andere hulp in het huishouden of moet naar de gemeente om een andere vorm van hulp te kiezen. Het betreft vooral de cliënten die op dit moment een alfahulp hebben.
In de Regio Rivierenland gaat het om ongeveer 700 cliënten en hun alfahulpen, in Geldermalsen om ongeveer 95 cliënten en hun alfahulpen.
Wmo-nieuwsbrief `Meedoen in Geldermalsen' nummer 15 3e kwartaal 2009




Veel werk voor gemeente

Op korte termijn moet de gemeente de volgende zaken regelen:
· Aanpassen van de Wmo verordening en financieel besluit
· Verzorgen van voorlichting en informatie
· Nakijken van de bestaande contracten en overleggen met thuiszorgaanbieders
· Benaderen van cliënten en alfahulpen (samen met de thuiszorgaanbieders)
· Doorrekenen van financiële gevolgen bij verschuivingen van vormen van hulp bij het huishouden

· Aanpassen van huidige vorm van hulp bij het huishouden op individuele basis voor cliënten die dat willen
In de regio Rivierenland
In regionaal verband (Rivierenland) is er al veel voorbereidend werk gedaan om de wetwijziging en alle daarbij behorende activiteiten tot een goed einde te brengen. Het allerbelangrijkste onderdeel van de wetswijziging is de positie van de cliënt, de alfahulp en de thuiszorgorganisatie. De wethouders in de Regio Rivierenland formuleerden uitgangspunten: Arbeidsmarktomslag

· Zo veel mogelijk bevorderen dat alfahulpen in loondienst gaan bij een thuiszorgorganisatie.
· Gezamenlijke (met gemeenten en met thuiszorgorganisaties) goede voorlichting aan cliënten en alfahulpen is cruciaal om deze arbeidsmarktomslag zo goed mogelijk te laten verlopen.
· Het Werkgevers Advies Punt Rivierenland (WAPR) kan als onafhankelijke partij zowel voor thuiszorgorganisaties, gemeenten en cliënten een belangrijke rol spelen als informatie- en adviespunt.
Bemiddeling en service

· Cliënten die kiezen voor een persoonsgebonden budget (Pgb) dienen zelf hun huishoudelijke hulp/alfahulp te regelen.

· De Pgb vergoeding wordt niet verhoogd om de kosten van bemiddeling, door commerciële partijen, te compenseren. Ook eenmalige bemiddelingskosten worden niet vergoed.
· Alle gemeenten in de Regio Rivierenland hebben een contract met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) welke Pgb-houders verzekert tegen ziekte en uitval van hun (alfa)hulp. Beleid

· Op 1 januari 2010 wordt de verordening en het bijbehorende financiële besluit alleen `technisch' aangepast aan de wetswijziging.

· De tarieven voor huishoudelijke hulp en de daarbij behorende contracten met thuiszorgorganisaties worden niet aangepast.

· Er vindt nadere afstemming plaats in Rivierenland over de hoogte van het Pgb. Welk bedrag is `vergelijkbaar en toereikend' ten opzichte van zorg in natura?
· Streven is om per 1 januari 2011 een verandering te maken met de Wmo: van zorg, individuele verstrekkingen en curatief naar participeren, collectieve voorzieningen en preventie. Voor deze verandering is een cultuuromslag nodig in denken en doen bij alle betrokken partijen, zoals gemeente, cliënten en (zorg)instellingen. Wmo-nieuwsbrief `Meedoen in Geldermalsen' nummer 15 3e kwartaal 2009