Samenwerking bij afvalinzameling en -verwerking loont

06/10/2009 18:46

Avalex

Samenwerking bij afvalinzameling en -verwerking loont voor gemeenteportemonnee en milieu.

De regionale afvalbedrijven Avalex en Irado hebben samen met de gemeente Midden-Delfland op 6 oktober jl. de contracten met afvalverwerkers Twence en Essent ondertekend. Samenwerking met deze afvalverwerkers levert structureel een jaarlijkse besparing op van zes miljoen euro. De efficiëntere manier van verwerken en afvaltransport per schip levert bovendien een aanzienlijke ontlasting voor het milieu.

Kostenbesparing

De aanbesteding, waarin Avalex het voortouw heeft genomen, levert Avalex een besparing van 33% in de verwerkingskosten op. De aangesloten gemeenten zijn daarmee verzekerd van de laagste verwerkingskosten in de regio. Het nieuwe contract levert deze gemeenten in de komende vier tot vijf jaar een totale kostenreductie op van bijna zes miljoen euro per jaar.

Avalex sluit toekomstige innovatieve en duurzame technieken van afvalinzameling en -verwerking niet uit en heeft daarom gekozen voor een contract van vier jaar, met mogelijkheid tot jaarlijkse verlenging.

Milieu

Maar liefst 130.000 ton huishoudelijk afval, afkomstig uit de gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Schiedam en Vlaardingen, wordt per 1 januari 2010 per containerschip vanuit Delft vervoert naar afvalverwerker Twence in Hengelo. Het vervoer over water bespaart jaarlijks 2,5 miljoen vrachtautokilometers. Eveneens minder belastend voor het milieu is de efficiënte verbrandingsinstallatie van Twence. De installatie levert duurzame energie met een rendement van wel 32%, het hoogste rendement in Nederland.

Groente- fruit- en tuinafval

Samen met de gemeente Midden-Delfland heeft Avalex ook het contract ondertekend met afvalverwerker Essent Milieu. Jaarlijks zal Essent 7000 ton groente-, fruit- en tuinafval verwerken tot compost, in de land- en tuinbouw gebruikt als bodemverbeteraar. Het afval dat overblijft na compostering wordt door vergisting verwerkt tot duurzame energie.





http://www.avalex.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie

Avalex is het reinigingsbedrijf van de gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar. Avalex zorgt in deze gemeenten voor de inzameling van huisvuil en bedrijfsafval.


Noot voor de redactie,