VVD

maken

VVD wil economische zelfstandigheid voor vrouwen lonend maken

dinsdag 6 oktober 2009, door Brigitte van der Burg

VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg wil snel maatregelen van minister Plasterk nu blijkt dat het door de huidige regelgeving niet loont voor vrouwen met een deeltijdbaan om meer te gaan werken.

Vrouwen die een deeltijdbaan hebben op het minimumniveau en een dag meer gaan werken worden geconfronteerd met een marginale lastendruk van maar liefst 70 à 80 procent. Van elke extra verdiende euro moeten zij 70 tot 80 cent afdragen en kunnen ze dus maar 20 tot 30 cent in hun eigen zak steken. Bij iedere andere groep zou groot politiek rumoer ontstaan over zoveel onrecht, maar rond deze vergeten groep van het emancipatiebeleid blijft het doodstil. Ongeveer 2,5 miljoen mensen, met name vrouwen, hebben hier last van.

De reden voor deze lastendruk is dat vrouwen die iets meer gaan werken terechtkomen in een zogenaamde "deeltijdval". Doordat zij Bruto iets meer gaan verdienen, moeten ze niet alleen meer belasting gaan betalen, maar ook raken ze de huurtoeslag of de zorgtoeslag gedeeltelijk of geheel kwijt. Ook moet er ineens meer betaald gaan worden voor kinderopvang.

Van der Burg wil snel actie van de minister: "zolang meer werk, zo weinig loont, zijn alle pogingen vrouwen voor grotere deeltijdbanen te winnen tot mislukken gedoemd. Wie echt werk wil maken van emancipatie in de lage inkomensregionen kan er niet omheen dat het ook financieel moet lonen om bijvoorbeeld van twee naar drie of van drie naar vier dagen te gaan".

Om dit voor elkaar te krijgen, stelt de VVD voor te stoppen met de illusiepolitiek die dit kabinet bedrijft. Stop met het eenzijdig inzetten op cultuurverandering en pak het echte probleem aan. Licht de samenloop van alle inkomensafhankelijke regelingen door op het lonend zijn van extra uren werken voor deze vrouwen en begin ermee het kindgebonden budget dat met name verantwoordelijk is voor deze "deeltijdval" af te schaffen.