Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent - Persberichten

donderdag 14 mei 2009

Compositiewedstrijd Filmfestival Gent gaat
Europees!

De compositiewedstrijd voor
filmcomponisten, die het Filmfestival Gent jaarlijks met de steun van SABAM organiseert, gaat voor het eerst Europees! Alle jonge Europese componisten krijgen de kans mee te dingen naar de hoofdprijs van 2.500 euro én de live uitvoering van hun compositie door het Brussels Philharmonic tijdens de uitreiking van de World
Soundtrack Awards op 17 oktober. Dat is het officiële slotevenement van de 36ste editie van het Filmfestival Gent (6-17 oktober 2009). Kandidaten kunnen zich
inschrijven tot en met 30 juni 2009.

De voorbije zeven jaar was de compositiewedstrijd uitsluitend gericht op Belgisch muzikaal talent, maar door de stijgende belangstelling vanuit het buitenland is de wedstrijd vanaf nu opengesteld voor alle jonge Europese componisten. Kandidaten moeten jonger zijn dan 36 jaar en krijgen de opdracht muziek te componeren bij de korte animatiefilm Food van Maya Gouby.

In het
filmpje geeft een oud dametje brood aan de eendjes in het park, haar bedoelingen zijn echter minder nobel dan ze op het eerste gezicht lijken. Met Food studeerde Gouby in 2004 af aan de Hogeschool Gent, departement KASK. Dat was destijds de eerste animatiefilmschool van het Europese vasteland en is al jaren een partner van het Filmfestival Gent. Food was in 2004 geselecteerd voor de Ace Competitie voor Beste Studentenkortfilm op het festival.

Via de compositiewedstrijd wil het festival aan jong Europees muzikaal talent de kans bieden om naam te maken als componist van filmmuziek. De compositiewedstrijd geniet immers veel internationale belangstelling. Zo kunnen ze in de voetsporen treden van talrijke grote componisten die te gast waren op de afgelopen festivaledities zoals Angelo Badalamenti, Dario Marianelli, Gustavo Santaolalla, Hans Zimmer, John Powell, Maurice Jarre, Alberto Iglesias, Elliot Goldenthal en Gabriel Yared.

Kandidaten kunnen zich inschrijven tot en met 30 juni 2009, de compositie moet eind augustus afgeleverd worden. Een professionele jury met internationale ervaring, samengesteld uit mensen uit de film- en muziekwereld, zal de werkstukken zorgvuldig evalueren. Het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé voert de winnende compositie uit tijdens de World Soundtrack Awards ceremonie op 17 oktober in Muziekcentrum De Bijloke Gent.

Voor informatie over inschrijvingen en het wedstrijdreglement kunt u terecht bij Danielle Heynickx van het Filmfestival Gent (tel 0032 9 242 80 67 - danielle@filmfestival.be).


______________

Einde
persbericht




Internationaal Filmfestival van Vlaanderen