NEN


Nieuwe NEN-cursus: zonering gas- en stofomgevingen

woensdag 27 mei 2009, 13:45

Welke gevarenbronnen zijn er binnen organisaties? Welke factoren zijn van invloed op de gevarenzone-indeling? Wat is de relatie tussen zonering en explosieveilige apparatuur? En de relatie met het Explosieveiligheidsdocument? Deze vragen worden op 6 oktober 2009 beantwoord in de NEN-cursus 'Zonering gas- en stofomgevingen'.

Iedere werkgever is verplicht om voor alle arbeidsplaatsen met ontploffingsgevaar maatregelen te treffen om ontploffingen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Om te kunnen bepalen wat de meest (kosten-)effectieve maatregelen zijn, is het noodzakelijk om een gevarenzone-indeling te maken. Met behulp van normen zoals NEN-EN-IEC 60079-10 en NEN-EN-IEC 61241-10 en de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 7910 kunnen de vorm en omvang van de gevarenzones worden bepaald. Deze normen zijn afgestemd op de Europese (ATEX-)richtlijnen.
Na afloop van de cursus weet men gas- en stofomgevingen volgens de verschillende normen en richtlijnen in zones in te delen. En het juiste (elektrisch) materieel te kiezen om in deze gebieden te gebruiken.

Vakkundige informatie vanuit de bron
De docent tijdens de cursus is Arthur Groot, lid van de NEN-werkgroep Explosie-atmosferen. Bovendien was hij lid van de NEN-werkgroepen Herziening NPR 7910-1 en -2. De heer Groot is senior adviseur bij DHV en heeft ruime ervaring met implementatietrajecten van de ATEX-richtlijnen.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze cursus kunt u contact opnemen met NEN-Cursussen, telefoon: (015) 2 690 188 of e-mail cursussen@nen.nl. U kunt ook de website bezoeken: http://cursuszonering.nen.nl.