Internationaal Filmfestival van Vlaanderen


donderdag 04 juni 2009

36ste Filmfestival Gent plaatst Azië in de schijnwerpers

Met een filmfocus op China, een filmmuziekconcert door de Japanse componist Shigeru Umebayashi en een tentoonstelling rond de Japanse animatiekunst anime, kleurt de 36ste editie van het Filmfestival Gent bijzonder Aziatisch. Daarnaast blijft filmmuziek een belangrijke plaats in het festivalprogramma behouden met verschillende filmmuziekconcerten, de uitreiking van de World Soundtrack Awards en een filmmuziekseminarie.

De 36ste editie van het Filmfestival Gent, van 6 tot 17 oktober, focust voor de allereerste keer op een werelddeel. Zowel in de filmselectie, de filmmuziekconcerten als de randevenementen zitten Aziatische accenten. De filmfocus ligt voornamelijk op China, dit jaar gastland van Europalia.

Het festival tracht een zo divers mogelijk programma met Chinese films te verzamelen en nodigt ook tal van Chinese filmmakers uit. De enorme groei van de Chinese economie heeft het leven van talloze Chinese burgers ingrijpend veranderd. Hoewel de economische vooruitgang nieuwe kansen en ongekende mogelijkheden biedt, bezorgt de overgang van een traditionele samenleving naar de moderne tijd velen gevoelens van richtingloosheid en ontworteling.

Deze thema's komen steeds vaker aan bod in de officiële en underground cinema uit China. De bedoeling is om een ruim overzicht te geven van de recente Chinese cinema in de verschillende secties van het festival. Samen met Europalia haalt het Filmfestival Gent ook filmmaker Wang Quan'an en actrice Yu Nan naar Gent. Beiden zetelen in de internationale jury van het festival. Naar aanleiding van hun bezoek toont het festival de vier films waar zij samen aan werkten, waaronder Gouden Beer-winnaar Tuya's Marriage.

Naast de filmfocus op China, organiseert het festival ook een filmmuziekconcert met een Aziatische toets. Op het programma staat een concert met de Japanse componist Shigeru Umebayashi die reeds samenwerkte met de grootste Aziatische regisseurs van de voorbije jaren zoals Wong Kar Wai (In the Mood for Love, 2046, My Blueberry Nights), Zhang Yimou (House of Flying Daggers, Curse of the Golden Flower) en Jet Li (Fearless, The Dark Sea).

Liefhebbers van het Japanse animatiefilmgenre anime kunnen terecht in het Gentse Caermersklooster voor de overzichtstentoonstelling Anime! High Art - Pop Culture die eerder te zien was in het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt, Kopenhagen en Los Angeles. De kleurrijke en interactieve tentoonstelling belicht de verschillende aspecten van anime van Tezuka Osamu's Astro Boy tot de subgenres zoals erotische anime.

Het Filmfestival Gent blijft uiteraard veel aandacht schenken aan filmmuziek, het jaarlijks terugkerende thema van het festival. Naast het concert met Shigeru Umebayashi vindt voor de negende keer de uitreiking van de World Soundtrack Awards plaats. Andere concerten worden later bekend gemaakt.


______________
Einde persbericht