Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Dinsdag 6 oktober 2009

Tegenbegroting GroenLinks Utrecht: Nú investeren in de toekomst

Vandaag presenteert GroenLinks haar tegenbegroting "Groen Werkt!". Met deze tegenbegroting reageert de partij op de forse bezuinigingsvoorstellen van het college en geeft aan hoe de koers verlegd kan worden. Een koers waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en waar impulsen voor de economie samengaan met investeringen in duurzame ontwikkeling van de stad.

Sterkste schouders, zwaarste lasten

In de tegenbegroting toont GroenLinks aan dat het niet nodig is om fors te bezuinigen op het welzijnswerk. Fractievoorzitter Marry Mos: "Het College hakt met de botte bijl vier miljoen uit het budget voor welzijn. Ze maakt daarmee heel veel voorzieningen kapot, waar vaak jarenlang aan gebouwd is. De bewoners die het hardst door de economische crisis worden getroffen, krijgen daardoor nog eens extra klappen."

GroenLinks kiest er voor om de voorgestelde verlaging van de onroerend zaakbelasting niet door te voeren. "Lastenverlichting klinkt leuk, maar de bewoners die het het zwaarst hebben profiteren daar niet van mee. Die meevaller gaat naar de sterkste schouders", aldus Marry Mos.

Toekomstvast investeren

GroenLinks combineert in haar tegenbegroting de aanpak van de jeugdwerkeloosheid met de noodzakelijke investeringen in duurzaamheid. Met het investeren in zonnepanelen en isolatieprojecten wordt op korte termijn werkgelegenheid gecreëerd. "Dat is hard nodig", zegt Mos. "Er zijn mensen die nú hun baan kwijt raken. Maar we staan ook voor de opgave om als stad voor 2030 klimaatneutraal te zijn. Een gecombineerde aanpak van deze twee problemen ligt erg voor de hand, maar daar kiest dit college niet voor. In onze tegenbegroting reserveren we hier zes miljoen voor."

GroenLinks kiest ook op het terrein van verkeer voor een andere koers dan het college. Met een flinke investering van bijna 38 miljoen maakt de partij een grote stap naar een beter fietsnetwerk in Utrecht. Marry Mos: "De verbeteringen in de fietsroutes gaan ons te langzaam. Door geld dat nu bestemd is voor auto-asfalt in te zetten voor de fiets kunnen we een grote klap maken. En die hebben we hard nodig om te werken aan een betere luchtkwaliteit." Door de parkeertarieven niet te bevriezen speelt GroenLinks een half miljoen euro vrij. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Utrecht.

Milieupunten en groen

Veel bewoners zetten zich vrijwillig in voor het verbeteren van hun leefomgeving. De kosten voor de gemeente om deze bewoners te ondersteunen zijn een fractie van wat de stad er allemaal voor terug krijgt. Marry Mos: "Het is erg korte termijn denken van het College om te bezuinigen op zoiets als de Milieupunten en wijkgroenplannen. Het gaat om relatief kleine bedragen, maar met een grote impact op al die betrokken bewoners. Natuurlijk maken we deze bezuinigingen in onze tegenbegroting ongedaan." Voor het onderhoud van het groen in de stad maakt GroenLinks structureel één miljoen euro extra vrij. Het budget voor Amelisweerd verhogen we met vier ton. Deze verhoging van de budgetten zijn nodig om onze groeiende stad ook in de toekomst leefbaar te houden.


Noot voor redacties


Noot,