Potjestijd: verhalenbundel over scheepvaartmaatschappij Smit Lloyd


Ian Ouwendijk uit Goes voer ruim 25 jaar als stuurman en kapitein bij Smit-Lloyd

ROTTERDAM, 20091006 -- Afgelopen zaterdag heeft de uit Goes afkomstige auteur, Ian Ouwendijk het eerste exemplaar van zijn boek 'Potjestijd' gepresenteerd. Het boek is een gedeeltelijk autobiografische verhalenbundel over Smit-Lloyd, bedoeld als hommage aan deze bijzondere sleepvaart- en bevoorradingsmaatschappij. Het gebeuren had zo'n inpact dat er zelfs één van de grote ramen spontaan naar binnen kwam vallen. Locatie: Regardz-hotel te Rotterdam Datum: 03 oktober 2009 Ruim 250 ex Smit-Lloyd werknemers uit Nederland, en enkele andere Europeese landen, waren aanwezig. Het boek is geïllustreerd door zus Hadewych Ouwendijk.

Smit-Lloyd was een bekende Rotterdamse scheepvaartmaatschappij die zich bezighield met het bevoorraden, verslepen en verankeren van booreilanden, platforms en ander drijvend materiaal voor de oliewinning op zee. In de dertig jaar dat het bedrijf bestond was zij toonaangevend voor de offshorewereld. Er heerste een sfeer van kameraadschap en gezelligheid die de moderne zeeman, in zijn gecomputeriseerde wereldje van regels, wetjes, managementsystemen, audits en inspecties, nauwelijks meer kan voorstellen.

De verklaring van de titel van het boek ligt in een oud gebruik dat vanaf de begindagen van Smit gold. De bemanning van elk schip kwam steeds rond het middaguur bijeen om onder het genot van een licht alcoholische versnapering, een 'potje bier', sterke verhalen te vertellen en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. De kok verzorgde een bitterhap waarvan de tafel doorboog.

Potjestijd werd al snel een begrip, omdat charteraars van de schepen, agenten, scheepshandelaren en andere lieden die wat het met het schip te maken hadden, ontdekten hoe gezellig het rond het middaguur aan boord was. Als ze de kans kregen namen zij in grote getale deel aan deze dagelijkse borrel wanneer het schip voor de kant lag.

Het boek 'Potjestijd' is verkrijgbaar in alle boekhandels in Nederland en Belgie met isbn-nummer: 9789086160501